ЛУЦЬК:

На черговій сесії облради звання «Почесний громадянин Волині» удостоєний історик, один із представників українського національного руху, політв’язень, дисидент, автор понад 100 наукових праць, доктор гуманітарних наук та почесний професор Академії рекреаційних технологій і права Валентин Мороз. В українському дисидентському русі за значимістю його свого часу ставили поруч із В’ячеславом Чорноволом.


Народився Валентин Мороз 15 квітня 1936 року в селі Холонів Горохівського району Волинської області у селянській родині. Вперше його заарештували за проукраїнську діяльність у 1965-му. Патріота засудили до чотирьох років позбавлення волі. Покарання він відбував у колоніях суворого режиму в Мордовській АРСР.


На свободу вийшов 1 вересня 1969-го, а вже 1 червня 1970-го Валентина Мороза заарештували вдруге за антирадянську агітацію і пропаганду. Далі — шість літ спецтюрми, три роки таборів особливого режиму та п’ять літ заслання і визнання особливо небезпечним рецидивістом.


Після відбуття половини призначеного судом терміну тюрма могла бути замінена табором за умови дотримання ув’язненим правил режиму. Валентин Мороз не мав порушень, окрім одного: під час побачення з дружиною та сином розмовляв з ними українською та відмовився перейти на російську мову. Факт занесли у тюремну справу, й на цій підставі відмовили у переведенні з в’язниці у табір.


Для української молоді на Заході ім’я Валентина Мороза стало предметом справжнього політичного культу. У рамках підготовки американо-радянських переговорів щодо підписання Договору про обмеження стратегічних озброєнь (ОСО-2) були досягнуті домовленості про обмін п’ятьох політв’язнів на радянських шпигунів Рудольфа Черняєва і Вальдіка Енґера, заарештованих у США. Обмін відбувся у ніч з 27 на 28 квітня 1979 року у нью-йоркському аеропорту «Кеннеді». Серед визволених був і Валентин Мороз. Волинянина до списку обміну запропонував включити не хто інший, як сам Збігнєв Бжезинський, державний радник з безпеки при президенті США Джиммі Картері.


В Америці Валентин Мороз повернувся до викладацької та громадської діяльності. Пізніше жив і працював у Канаді та Європі. Проте за першої ж нагоди повернувся в Україну. Вперше побував на батьківщині у 1990-му, а вже у 1991-му влаштувався на роботу в Українській академії друкарства. Нині ж Валентин Мороз живе у Львові.