Сусіди із-за Дністра радять аграріям Вінниччини підтримувати тих, хто обстоює ідею запровадження в Україні ринку землі. Молдовани уже пройшли цей шлях і мають що сказати з приводу обігу землі. Про позитивні та негативні сторони земельної реформи на прикладі Окницького району Республіки Молдова дізнавалися представники делегації з Вінницької області під час поїздки до молдовських побратимів.

 

Сергій Татусяк, голова Єврорегіону «Дністер», Аделіна Карабець, землевпорядник Окницького району, Олексій Коник, голова Вінницької регіональної Спілки землевпорядників України, Васіле Романюк, голова Окницького району. 

 

Земельна реформа у сусідній державі триває з 2000 року. Нині тут землю можна купити і продати. Як змінилася ситуація після запровадження ринку землі? Скільки коштує гектар родючої площі? Хто має право на його придбання? Відповіді на ці та багато інших запитань дізнавалися вінничани — депутати обласної та районних рад, керівники низки районних рад, голови сільгосппідприємств, науковці Інституту кормів та сільського господарства Української академії аграрних наук, фахівці спілки землевпорядників, юристи, зайняті у вирішенні питань у сфері земельних відносин. Поїздку організували Єврорегіон «Дністер» (керівник Сергій Татусяк) та обласна організація профспілки працівників АПК (керівник Степан Нешик). Вінничани побували в Окницькому районі Молдови. Спілкувалися і з фахівцями у земельній сфері, і з керівниками агропідприємств, фермерами. Поїздка була повчальна. Про це зазначав кожен з представників делегації, з ким спілкувався кореспондент «Голосу України».


Купують орендовані ділянки
— Сусіди із-за Дністра уже йдуть тим шляхом, на який наша країна не наважується ступити, — розповів Степан Нешик. — Як не поцікавитися тим, що дала їм реформа. Молдовани не приховують: зняти заборону на продаж землі їм було простіше, ніж нам, у них країна менша (територія сусідньої держави не набагато більша за площею, ніж територія Вінницької області. — Авт.). Приємно, що господарі доброзичливо, по-дружньому ділилися і здобутками, і невдачами. При цьому застерігали не допустити їхніх помилок.
За словами співрозмовника, у сусідів з правого берега Дністра справді є чого повчитися. Тому обласна профспілка працівників АПК разом з Єврорегіоном «Дністер» ініціює проведення зустрічі з аграріями Вінниччини фахівців у галузі земельних відносин з Молдови.
— Молдовани погодилися взяти участь у такій розмові, — уточнює Степан Нешик. — Сподіваюся, проведемо її наприкінці вересня нинішнього року. Нам розповідали, що у Молдові надзвичайно активно обговорювали питання ринку землі перед його запровадженням. Найчастіше відбувалися такі зустрічі з фахівцями на рівні сільських населених пунктів, тобто з тими, хто, як мовиться, живе на землі. Те саме вони радять нам. Кажуть, це зніме багато зайвих питань. З іншого боку, люди дізнаються, що насправді являє собою ринок землі.
Степан Нешик згадав розповідь двох керівників сільськогосподарських підприємств.
— Один з них повідав, що уже придбав частину ділянок, — продовжує співрозмовник. — Купив ті землі, які до того часу орендував у тодішніх власників. Пояснював, що так роблять більшість орендарів.
Запам’ятався ще один виступ. Слова попросив керівник сільгосппідприємства, який уже викупив орендовані паї. Його поля межують з одним з районів Чернівецької області. «Хлопці, не знущайтеся над землею! — відверто сказав промовець. — У вас часто змінюються ті, хто називає себе господарями землі. Які ж вони господарі, якщо не бережуть найцінніший скарб. Два-три роки — і вже, бачу, хтось інший приїхав з Києва, чи ще звідкись здалеку, і по-своєму витискає соки з поля. Справжній господар так би не вчинив. У нас так само було, ніде правди діти. Ставлення до землі змінюється у тих, хто викупив гектари. Знаєте, що роблять у першу чергу нові власники? Запроваджують сівозміни. Причому так, як того вимагає наука. Земля дуже змінює людину».

 

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ

Площа земель Окницького району становить 57000 гектарів, з них у державній власності перебуває 7000 гектарів, у органів місцевого самоврядування — 12000 га, у приватній власності — 38000 гектарів.

 


Розпаювали навіть кущі винограду
Голова Вінницької регіональної Спілки землевпорядників України Олексій Коник звернув увагу на те, що розпаювання сусіди провели менш вдало, ніж це зроблено в нашій державі. Принаймні так стверджували господарі, з якими спілкувалися вінничани.
— У Молдові розпаювали не тільки землі сільськогосподарського призначення, а й сіножаті, луки, а також сади та виноградники, — зазначає Олексій Коник. — Середній розмір паю у них становить 1,23 — 1,40 гектара. У Вінницькій області цей показник інший — 2,4 гектара. Сусіди добре ознайомлені з нашою ситуацією. Знають, що для запровадження ринку землі у високопосадовців та народних депутатів не вистачає політичної волі. І це правда.
Олексій Коник звернув увагу на те, що власниками земельних паїв у нашій області є понад 60 відсотків людей пенсійного і літнього віку. Майже всі вони отримують таку пенсію, що не дає можливості задовольнити найнеобхідніші потреби. Є люди, які не мають спадкоємців, або ті мешкають далеко за межами держави. Вони б продали свій наділ, та закон не дозволяє.
— Коли такі люди йдуть з життя, з їхніми паями відбуваються неоднозначні процеси, — наголошує співрозмовник. — Такі ділянки заносять до списку не витребуваних паїв. Якщо заносять. Як їх надалі використовують, кому вони дістаються, це тема окремої розмови.

 

ДОВІДКОВО

У Молдові так само, як і в Україні, землю роздали колишнім колгоспникам. Тепер із 17 мільйонів гектарів державі належать лише 40 тисяч га (переважно землі дослідних господарств). Ринок землі цілком вільний, без обмежень за кількістю придбання. Покупцями можуть бути тільки громадяни країни, територіальні громади та держава. Продавцями — власники ділянок, органи влади. Купівлю іноземцями заборонено, але таку заборону дехто обходить за допомогою подвійного громадянства чи підставних осіб.

 


Власниками можуть стати органи самоврядування
Під час розмови з українськими друзями молдовани наголошували, що прогнозованої активізації на ринку продажу землі не відбулося. Голова Окницького району Васіле Романюк зазначив, що експерти очікували більшої активності, але...
— Одна з причин — відсутність необхідної кількості коштів, причому, як у приватних господарів, так і в держави, — пояснив керівник району. Він також звернув увагу, що покупцями ділянок, а отже, їхніми власниками, можуть бути й органи місцевого самоврядування. Цифри, що їх навів Васіле Романюк, підтверджують його слова.

 

 

ДослІвно

Керівник Єврорегіону «Дністер» Сергій ТАТУСЯК:
— Ми ставили за мету ознайомитися з ситуацією у земельних відносинах у Молдові ще й для того, щоб через народних депутатів внести пропозиції до наших законів про ринок землі.

 

 

ФАКТ

У Молдові зареєстровано три типи господарств: фермерські, акціонерні та товариства з обмеженою відповідальністю.
До ухвалення закону про ринок землі вартість гектара становила приблизно 200—300 американських доларів. Після запровадження ринку збільшилася у понад десять разів і тепер за гектар просять 2500—5000 доларів.

 


Вінницька область.


P. S. Сергій Татусяк і Степан Нешик від імені делегації вінничан висловлюють щиру подяку керівнику Окницького району Молдови Васіле Романюку за організацію зустрічі й виявлену гостинність.
Фото Світлани ПУСТОВІТ.