На Сумщині дедалі частіше говорять про паличку-стукалочку на селі — органічне виробництво продуктів рослинного і тваринного походження. Проте на сьогодні під такі технології в області відведено лише 2 тис. га ріллі. Здебільшого вирощують овочі, фрукти або ягоди, позаяк попит на нехімічні вітаміни стійкий і досить непогано оплачуваний. Звичайно, добре продаються недешеві органічні продукти не у нас, де покупці рахують кожну копійку, а за кордоном, де все більше людей «вкладається» у власне здоров’я.


Нині органічні сільгоспвиробники Сумщини завершують процедуру отримання відповідних сертифікатів якості на свою продукцію. Один з них — голова фермерського господарства «Мрія» Сергій Карпенко.
— Цього року ми посіяли та вирощуємо за органічними технологіями гречку, — ділиться він. — Відвели під цю культуру 35 га землі. Урожайність очікуємо дещо нижчу, ніж зазвичай, але це буде здоровий продукт, абсолютно без «хімії»! Надалі площі під органічними продуктами плануємо розширювати. Дуже хочеться, аби їх вживали всі українці, бо це — здорова їжа.
Сергій Карпенко — учасник форуму «Органічне виробництво — повага до себе та своєї землі», який днями відбувся в Сумах. Стартував форум минулого року, а нинішнього вже став міжнародним, бо у ньому взяла участь делегація з Китаю. Паралельно у виставковому центрі «Іллінський» Сумської торгово-промислової палати, головного організатора заходу, працювала виставка «Продукти для здорового життя».
Три десятки сільськогосподарських підприємств з усієї України, котрі взяли участь у форумі та виставці й представили свої продукти і вироби, переконливо засвідчили, що органічне виробництво — це не лише вирощування помідорів чи малини без «хімії». Це вже справжня багатопрофільна індустрія, у якої велике майбутнє. На виставці можна було придбати одяг із натуральних тканин, косметику із природних інгредієнтів, справжній мед — без цукру та інших домішок та інші органічні продукти і речі.


Аж ніяк не всі знають, що Сумщина — батьківщина безнаркотичних конопель, у яких практично немає канабісу. Кілька сортів таких конопель вивели у Глухівському інституті луб’яних культур, і вони вже давно поширились світом. Із конопель виготовляють дуже модні на сьогодні тканини, парфуми, екстракти для кондитерської промисловості, лікувальні препарати і навіть екологічно чисті будівельні матеріали, бо пенька — це значно краще, ніж пінопласт чи скловата. Нею армують навіть деякі деталі у літаках та автомобілях, що робить їх легкими та екологічно безпечними. Тож неспроста глухівськими коноплями зацікавилися китайці, котрі приїхали до Сум на форум. В одній з китайських провінцій на чотирьох полях вже почали вирощувати коноплі глухівської селекції, а невдовзі з них виготовлятимуть екологічно чисті тканини.
Президент Сумської торгово-промислової палати Костянтин Макаренко повідомив, що зараз споряджають бізнес-місію до Піднебесної, аби налагодити більш тісні партнерські стосунки. Такі контакти наближатимуть Сумщину до лідерів, у тім числі й сільськогосподарського виробництва.
Перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Марченко вважає, що Сумщині вже є що показати і найближчим сусідам, і зарубіжним друзям та колегам. У цьому переконали і форум, і виставка «Продукти для здорового життя».

Сумська область.