На околицях сіл кількох гірських районів Закарпаття, де протікають поки що повноводні річки, останніми роками зайшлі інвестори прагнуть збудувати малі гідроелектростанції. І переконують місцевих жителів, що річкам, рибі і довкіллю це зовсім не зашкодить, зате з’являться нові робочі місця і потечуть істотні надходження до бюджетів сільрад.
Щоправда, далеко не скрізь селяни сприймають це на віру. Як правило, вирують пристрасті і летять скарги у високі кабінети посадовців. Інколи люди протестують різними способами — аби відігнати від своїх річок і потоків улесливих ділків. Щоб підтримати думку громад, голова ОДА Геннадій Москаль підписав розпорядження «Про проведення громадських слухань», яким зобов’язав, зокрема голову Тячівської райдержадміністрації, забезпечити проведення громадських слухань щодо врахування інтересів людей під час розроблення проектів містобудівної документації для будівництва каскаду міні-ГЕС на річці Тересва за межами сіл Калини, Ганичі та Бедевля. Розпорядження стало відповіддю на численні звернення мешканців села Ганичі, котрі виступають категорично проти будівництва міні-ГЕС, однак не можуть висловити свою думку на громадських слуханнях через блокування з боку керівництва села.
У разі непроведення належних громадських слухань, передбачених законодавством, відповідні розпорядження голови Тячівської РДА про розроблення детального плану території для будівництва малих гідроелектростанцій за межами населених пунктів буде скасовано. У такий спосіб, сподіваються в ОДА, в резонансному питанні про будівництво каскаду міні-ГЕС на річці Тересва буде покладено край.

Закарпатська область.