Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки провів круглий стіл на тему: «Нова енергетична стратегія України: Інвестиційні можливості та виклики».

Захід проходив спільно з Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

Перший заступник голови комітету Олександр Домбровський зазначив: «Верховна Рада восьмого скликання прийняла базові енергетичні закони, що імплементують в українському законодавстві вимоги третього енергетичного пакета ЄС, а Кабінет Міністрів схвалив енергетичну стратегію на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність». Тож перед Україною постали нові завдання — зокрема створення повноцінних ринків природного газу та електричної енергії, відповідно до стандартів ЄС. Збільшення обсягів видобутку газу, зниження енергоємності ВВП та подальший розвиток відновлювальної енергетики — це ключові завдання реалізації енергетичної стратегії. Ухвалені парламентом та урядом рішення є важливими передумовами залучення інвестицій в енергетичну галузь».


До обговорення долучилися народні депутати — Ольга Бєлькова та Вікторія Войціцька, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Наталя Бойко, керівник підгрупи «Енергетика та екологія» групи європейської комісії з підтримки України Торстен Веллерт, віце-президент Європейського інвестиційного банку Вазиль Худак, представники делегації ЄС в Україні, USAІD, секретаріату Енергетичного співтовариства, ЄБРР, посольств Норвегії, США, Угорщини, Чехії, Франції, Німеччини, Японії та Канади. Також в обговоренні взяли участь керівники державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, НАК «Нафто-газ України», ПАТ «Укргазвидобування», ПАТ «Укртрансгаз», НАЕК «Енергоатом», НЕК «Укр-енерго», державного агентства України з управління зоною відчуження та ДП «Енергоринок».


Раніше парламент ухвалив пакет базового енергетичного законодавства, а саме закони про ринок природного газу, про Національну комісію, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг та про ринок електричної енергії. Їх прийняття є одним із зобов’язань, які Україна взяла на себе, підписавши Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами і в рамках членства в Енергетичному співтоваристві.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.