Нині є чимало зображень князя Костянтина Острозького — українського полководця, політичного і культурного діяча, якого називали «стовпом православ’я» і якого 2008-го канонізувала УПЦ КП. Але вони істотно відрізняються за обрисами. Тож яким насправді був князь? З’ясувати це взявся художник та історик з Острога, що на Рівненщині, Микола Бендюк. Досліджуючи тему, він зібрав усі портрети князя — з України, Білорусі, Польщі, Італії, Литви.

 

 

— У результаті досліджень я дійшов висновку, що тільки два портрети є найбільш оригінальними, — каже історик. — Це зображення з картини «Битва під Оршею», що датується 1530 роком, яка зберігається у Варшаві, а також зображення князя, що зберігається в замку в Острозі (на знімку). Раніше на цей портрет не звертали увагу — він є дуже темним. Але на звороті пощастило знайти напис — 1579 рік. Тоді син князя Василь готував надгробок для батька в Успенському соборі Печерської лаври, тому і потрібен був портрет. Він найняв художника, який зробив копію з портрета первісного, автентичного. В Острог це зображення потрапило у 1914 році за дивних обставин. Прийшов чоловік у військовій формі в музей, приніс картину і сказав: «Це вам у дарунок, бережіть». Тому і з’явився запис у журналі, що портрет належить до ХХ століття.
Надалі Микола Бендюк попросив відомого іконописця з Києва Юрія Нікітіна зробити копію острозького портрета. Копія вийшла по-своєму унікальною, адже відтворила первинний образ князя, на який відтепер зважатимуть дослідники історії та художники. Презентація відтвореного зображення Костянтина Острозького відбулася в Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

Фото 
Євгена ЦИМБАЛЮКА.