У загальноосвітній школі № 1 селища Новоолексіївка на Херсонщині гостей зустрічають дівчата в народних костюмах українців і кримських татар. Та й прапори обох народів також поруч. У вересні в ЗОШ-1 відкрили перший кримськотатарський клас на одинадцять учнів, хоча педагоги не мають сумніву: незабаром таких класів буде більше. «Цьогоріч набрали три класи з 78 першачків. З них приблизно половина — саме з родин кримських татар, що й не дивно: адже в нашому селищі їх понад третина від усіх мешканців. Але хоч як парадоксально, частина батьків не поспішає віддавати малечу до «спеціалізованого» класу — спершу хочуть упевнитися, що якість викладання предметів кримськотатарською буде не гірша, ніж державною мовою. І таке право за ними треба визнавати», — каже директор школи Ленур Люманов.

 

На знімку: учні першого кримськотатарського класу.


Фото автора.

Кримськотатарський клас у Новоолексіївці відкрили, вочевидь, зусиллями не тільки районної влади та органів місцевого самоврядування, а й громадських організацій. Меджліс кримськотатарського народу допоміг із підручниками. Організація «Дермек» (татар-кримчаків, котрі мешкають у Туреччині) посприяла із купівлею новеньких парт. Дарунки активістів та доброчинців істотно поповнили і шкільну книгозбірню. Бібліотекарка Галина Шилинговська розповіла, що саме завдяки їм сьогодні тут із восьми тисяч підручників та художніх книжок уже приблизно тисяча — саме кримськотатарською мовою. 


Кримськотатарський клас у ЗОШ-1 відкрили, але для потреб його учнів самих підручників мало: не завадив би ще й мультимедійний проектор, інтерактивна дошка, планшети. У тих же загальноосвітніх закладах Херсона це вже звичне обладнання, а Новоолексіївка чим гірша?


Ще одна біда селищної школи — стара котельня, яка в морози просто вже не може тримати в класах та спортзалі комфортної температури. Голова Новоолексіївки Олександр Бурковський каже, що з селищного бюджету на її модернізацію готові виділити сто тисяч гривень. Але то краплина в морі: адже на закупівлю та монтаж нових котлів, реконструкцію системи опалення треба 2,4 мільйона гривень. Тут без державної допомоги не обійтися, і її пообіцяли. Та виконали цю обіцянку якось дивно. Голова Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов каже: «Гроші на котельню з держбюджету надійшли... за три дні до кінця 2016-го. Звісно, трьох днів замало, щоб провести тендер і укласти договір із підрядником. Тому рік закінчився, кошти повернули до державної скарбнички. Ось уже й наступний рік фінішує, а грошей як не було, так і нема».

Херсонська область.

ФАКТ

У Новоолексіївській ЗОШ № 1 із 596 учнів 370 є дітьми з родин кримських татар. З 47 вчителів 16 також є представниками цієї етнічної громади.