Постачання американського оборонного озброєння підвищить вартість російської агресії, вважає Президент України Петро Порошенко. Він зазначив, що ухвалення позитивного рішення з цього питання може зберегти життя українським воїнам, а це є найважливішим, інформує прес-служба Президента України. «Ми дуже цінуємо той факт, що Сполучені Штати стоять пліч-о-пліч в нашій боротьбі», — сказав Президент, виступаючи у Військовій академії США «Вест-Пойнт». Він наголосив, що спільними зусиллями за допомогою США вдалося «набагато успішніше розбудовувати нову українську армію, здатну зупинити російську армію — одну з найсильніших у світі».

 

Відвідання академії відбулося в рамках робочого візиту глави держави до Штатів. До складу офіційної делегації увійшла також Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.


У понеділок американський Сенат схвалив проект «Закону про бюджет США на потреби національної оборони на 2018 рік», який передбачає надання 500 млн. доларів для підтримки України у безпековій та оборонній сферах. «Проект закону санкціонує надання нашій державі летальних озброєнь оборонного характеру. До нього також включено положення, що дозволяють використання коштів оборонного бюджету США на потреби реабілітації у медичних установах Сполучених Штатів поранених українських військовослужбовців, а також посилення спроможності повітряних та військово-морських сил держави», — прокоментував рішення Сенату Петро Порошенко.


«Росія нелегальною анексією Криму і агресією на сході моєї країни повністю зруйнувала післявоєнну світову безпеку, яка базувалася на Раді Безпеки ООН. Один із постійних членів Радбезу, який має право вето, став агресором. Тому ми маємо вирішити, як реформувати світову систему безпеки», — зазначив Президент під час виступу у «Вест-Пойнті». За словами Петра Порошенка, найефективнішим інструментом на сьогодні залишається НАТО. Він нагадав, що 1994 року Україна відмовилась від третього за потужністю ядерного потенціалу, отримавши гарантії безпеки від країн Будапештського меморандуму. «Натомість, ми зараз маємо доводити, що система нерозповсюдження ядерної зброї мала би працювати. В інакшому випадку щороку виникатимуть нові Північні Кореї», — цитує Петра Порошенка прес-служба.


«Ми вважали, що пригнічення, агресія та неповага до людських свобод були вже в минулому... Однак, на жаль, Росія досі загублена у 18 столітті, не здатна позбутися спадщини тиранії. З гібридним терором і боягузливою агресією — Москва не може прийняти суверенітет України і хоче придушити волю українського народу і нашу свободу. Сьогодні Україна стоїть на передовій лінії за свою незалежність, майбутнє Світу вільних націй і є серед тих, хто бореться за новий і кращий світовий порядок», — зауважив Президент.


У перший день візиту Президент України також зустрівся з представниками української та кримськотатарської діаспор у США. «Ніколи, після відновлення незалежності, Україна не відчувала такої величезної допомоги, об’єднання всіх українців світу, щоб реалізовувати завдання, які зараз стоять перед українською державою», — сказав він від час зустрічі. Петро Порошенко нагадав, що створити нову армію України вдалося, зокрема з допомогою нашої діаспори.


Президент наголосив на важливості підтримки кримськотатарського народу. «Маємо всі разом продемонструвати, що проблема кримськотатарського народу — є нашою спільною проблемою... І ми не збираємось миритися з тим, що робить агресор і окупант», — цитує главу держави прес-служба. Згадавши про вшанування 85-річчя роковин Голодомору і важливість визнання його геноцидом, Петро Порошенко наголосив: «Ми не просто зараз захищаємо Україну і українців, які віддали своє життя за нашу незалежність, але ми пам’ятаємо нашу історію і зберігаємо пам’ять».


Під час робочого візиту до США Президент України також провів зустріч із представниками міжнародних інвестиційних інституцій, під час якої привітав іноземних інвесторів із завершенням процесу розміщення українських суверенних бондів на $3 млрд. та подякував за довіру до нашої країни. Президент наголосив, що «кожен з інвесторів своїм доларом голосує за успіх наших реформ». «На сьогодні ми робимо реформи, і сьогоднішні запозичення є фінансовою подушкою — фінансовим фундаментом для проведення подальших реформ», — підкреслив Петро Порошенко.