Cьогодні, 21 вересня, відбудеться засідання колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, де підіб'ють підсумки роботи за вісім місяців 2017 року та визначать напрями розвитку вугільної галузі на наступний рік. Аби прийти на неї з конкретними пропозиціями від гірників Волині, напередодні, 19 вересня, голова ОДА Володимир Гунчик ініціював зустріч із активом профспілкових організацій та керівництвом ДП «Волиньвугілля». Її мета — напрацювати і запропонувати під час колегії міністру Ігорю Насалику пропозиції щодо подальшої долі шахт Волині.

 

Надія гірників Волині на кращу перспективу — шахта-новобудова №10 «Нововолинська».

Фото автора.

До серйозної розмови спонукала ситуація, яка склалася у вугільній галузі регіону. А вона, як видно із зробленої генеральним директором ДП «Волиньвугілля» Олександром Зоріним доповіді, не вселяє оптимізму: при річному завданні 340 тисяч тонн за вісім місяців видобуто всього 76,4 тисячі тонн вугілля, або 40,9 відсотка до запланованого. Спад до відповідного періоду минуло року становить 57,5 тисячі тонн. І такий мізер аж на дві діючі шахти — «Бужанську» і №9 «Нововолинську»?! Собівартість тонни видобутого палива становить 2 832,4 гривні, реалізується ж воно по 1 431,2 гривні.


Незрозумілою є і ситуація з шахтою №10 «Нововолинська», яка перебуває у передпусковій стадії будівництва. Це підприємство зможе видавати на-гора щорічно майже мільйон тонн високоякісного палива — газове вугілля, яке вкрай необхідне для Добротвірської, Бурштинської та Ладижинської теплових електростанцій. Однак роботи на спорудженні шахти через вкрай погане фінансування фактично припинилися. Із передбачених бюджетом на цей рік 150 мільйонів гривень поки що виділено лише 28. Та й будувати, за словами того ж Олександра Зоріна, немає кому. Через невизначеність ситуації, постійні затримки із виплатою зарплат шахтобудівники масово звільняються. А тим часом і «Бужанська», і Дев'ята шахта вже майже виробили свої запаси, і цілком логічно було б поступово переводити їхніх працівників на нове перспективне підприємство. Інакше може трапитися, що коли Десяту все-таки введуть в експлуатацію, на ній не буде кому працювати.


Усі учасники зустрічі зійшлись на одному: ДП «Волиньвугілля» необхідно реорганізувати. «Немає потреби утримувати цю структуру на дві малопотужні шахти», — переконаний голова ОДА Володимир Гунчик. Слід нагадати: минулого року про це ж говорив і сам міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик. На жаль, все залишилося без змін.


— Вугільна галузь Волині перебуває під загрозою. Кошти, що спрямовувалися в 2016 році на спорудження шахти № 10, були не використані. Тому, аби не повторити попередніх помилок, маємо чітко визначити перспективи волинських шахт на наступний рік. Моя пропозиція — замінити ДП «Волиньвугілля» на шахтоуправління, що стане складовою частиною єдиної української вугільної компанії. Своєю чергою, Десята шахта стане структурним підрозділом шахтоуправління, що фінансуватиметься з державного бюджету. А в проекті бюджету на 2018 рік на розбудову шахти № 10 необхідно закласти суму, яку раніше озвучували міністру енергетики та вугільної промисловості, — 650 мільйонів гривень. Це дасть нам можливість в кінці року запустити першу лаву, — зазначив Володимир Гунчик.


На думку керівника виконавчої влади області, створення шахтоуправління дозволить скоординувати керівництво галуззю в одному центрі, і, за необхідності, направляти фахівців із двох діючих шахт на Десяту, що будується.

До речі, соромно казати, але роботи на ній розпочали ще в квітні 1989 року. Так довго не зводилася ще жодна шахта в Україні!


Слід позбутися, говорили на зустрічі в ОДА, і такої проміжної ланки, яка розташована в місті Червонограді, що на Львівщині, Дирекція по будівництву об'єктів. Немає жодної логіки утримувати цю громіздку управлінську структуру за півсотні кілометрів від єдиного її об’єкта — шахти №10, якщо можна всі питання вирішувати на місці, а не чекати доки нарешті приїдуть фахівці буддирекції.


Постійні затримки з виплатою та низька заробітна плата, відсутність чіткої перспективи на майбутнє породжують невдоволення у середовищі гірників. Вони хочуть і вміють працювати. Але треба дати їм можливість це робити.

Про все це говорили на зустрічі профспілкові лідери волинських шахтарів. Враховуючи ці настрої, голова ОДА Володимир Гунчик звернувся з проханням до шахтарів Волині до прийняття стратегічних рішень: затвердження Державного бюджету на 2018 рік не вживати жодних дій, пов'язаних із збуренням ситуації стосовно шахтарських проблем.

Волинська область.