Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко у складі офіційної делегації України на чолі з Президентом України Петром Порошенком під час робочого візиту до США взяла участь у зустрічах у Нью-Йорку з лідерами української громади, представниками кримськотатарських організацій у США та відвідала Військову академію США «Вест-Пойнт».

 

У зустрічах також узяли участь Уповноважений Президента України з питань кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та дружина Президента України Марина Порошенко.


Президент України Петро Порошенко запевнив представників української громади у США в подальшій імплементації європейських стандартів в Україні та подякував представникам української діаспори за вагомі підтримку та допомогу.


Учасники зустрічі з лідерами української громади та представниками кримськотатарських організацій в США дискутували про хід основних реформ в Україні. Зокрема, було обговорено реформи в оборонній сфері, нещодавно проголосовану освітню реформу та основні концепції реформи судочинства, що наразі перебуває на порядку денному українського парламенту.


Особливу увагу було приділено систематичним порушенням прав людини окупаційною владою у Криму. Глава держави поінформував про незаконно заарештованого Ахтема Чийгоза та наголосив на необхідності консолідації спільних зусиль задля звільнення українських громадян, що незаконно утримуються в окупованому Криму, окремих районах Донецької та Луганської областей і в Російській Федерації.


Під час дискусії Ірина Геращенко та Мустафа Джемілєв обмінялись думками з лідерами української громади та представниками кримськотатарських організацій у США щодо активізації зусиль у контексті захисту прав людини в окупованому Криму та на Донбасі, посилення діалогу з політичними колами США задля продовження санкційного тиску проти Російської Федерації.


Глава держави також нагадав про вшанування 85-річчя роковин Голодомору, відзначив важливість визнання його геноцидом на міжнародному рівні та повідомив, що це стане однією з тем, яка буде порушена під час його промови на Генеральній Асамблеї ООН.


У рамках візиту делегація України побувала в найпрестижнішій Військовій академії США «Вест-Пойнт» (штат Нью-Йорк), де навчаються понад 4440 кадетів, серед яких 25 відсотків становлять жінки.


Виступаючи з промовою перед керівництвом та кадетами Військової академії США «Вест-Пойнт», Президент України Петро Порошенко наголосив, що Сполучені Штати Америки залишаються надійним партнером України. Глава держави подякував за постійну матеріально-технічну та гуманітарну допомогу, що її надає США Україні.


Під час зустрічі було обговорено можливість активізації україно-американської співпраці в оборонній сфері, зокрема щодо проведення спільних навчань та тренінгів.


Президент України поінформував про поточну безпекову ситуацію на Донбасі та відповів на запитання кадетів щодо елементів гібридної війни Російської Федерації на Донбасі.


Українська делегація також провела робочу зустріч із представниками міжнародних інвестиційних інституцій.


Під час цієї зустрічі глава держави привітав іноземних інвесторів із завершенням процесу розміщення українських суверенних бондів на суму три мільярди доларів та подякував за довіру до нашої країни. Він окремо подякував партнерам України з Міжнародного валютного фонду, Світового банку, з Міжнародної фінансової корпорації, Європейського банку реконструкції та розвитку, які надають вагому підтримку поточним реформам в Україні.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.