Глава уряду Володимир Гройсман очікує, що Верховна Рада активізує свою роботу та вже сьогодні ухвалить реформу пенсійної системи.

 

«Зараз ми дуже близько до того, щоб ухвалити пенсійну реформу, і більшість відповідальних політичних сил готові підтримати цю реформу. Вважаю надзвичайно важливим, щоб цю реформу було ухвалено вже цього тижня, але мені надходять сигнали, що в парламенті йде штучне затягування розгляду судової реформи, щоб зробити неможливим прийняття пенсійної реформи та щоб українські пенсіонери не змогли в жовтні отримати підвищені пенсії», — сказав прем’єр під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів і назвав затягування роботи парламенту «злочином по відношенню до українських пенсіонерів». За його словами, важливість ухвалення реформи продиктована тим, що це дасть змогу пенсіонерам отримати збільшені виплати не через місяць і не через рік чи п’ять років, а саме в цей четвер. «Тому я хочу закликати всі здорові сили парламенту зробити все, щоб ми завтра (21 вересня) розглянули реформу пенсійної системи. Вважаю, що завтра буде той момент істини, коли кожен своїм голосуванням зможе довести реальну повагу до українських громадян та, натиснувши на зелену кнопку, дати старт процедурі підвищення пенсій», — заявив прем’єр і наголосив, що збереження нинішньої пенсійної системи нічого, крім подальшого зубожіння пенсіонерів, не забезпечить.


Уряд уже вдруге вчасно вніс до парламенту проект бюджету на наступний рік, нагадав В. Гройсман та зазначив, що основою цього документа є економічне зростання. «Ми закладаємо зростання на рівні трьох відсотків. Це означає, що ми більше вироблятимемо продукції та надаватимемо більше послуг, це означає, що ми передбачаємо зростання робочих місць, це означає, що підвищуватимуться заробітні плати. Для нас дуже важливо, що пріоритети розвитку країни збережені, а ідеологія документа залишається незмінною — все те, що напрацює національна економіка, буде спрямовано на модернізацію нашої країни та розв’язання багатьох проблем, які накопичувалися десятиліттями. Ми приділили увагу енергетиці, освіті, інфраструктурі, забезпеченню нашого війська, фінансуванню культури та багатьох інших сфер», — сказав глава уряду, окремо наголосивши, що бюджет-2018 також передбачає масштабну підтримку агропромислового комплексу.


«Тому що три відсотки зростання економіки — це добре, але недостатньо. І ми можемо це зростання збільшити. Для цього потрібні чіткі пріоритети держави щодо підтримки реального сектора економіки. Саме тому ми стимулюватимемо збільшення виробництва та поглиблення переробки продукції АПК», — сказав В. Гройсман.


Назвавши ще одним пріоритетом досягнення енергетичної незалежності держави, глава уряду в цьому контексті наголосив на важливості демонополізації енергетичного сектору та продовження реформи «Нафтогазу України», яка передбачає розділення роботи компанії за напрямами видобутку та транспортування і продажу газу. «Я гарантую, що буде продовжено та прискорено реформи, щоб «Нафтогаз України» був сучасною і якісною компанію, в якій впроваджено належні принципи корпоративного управління, та щоб вона перестала бути єдиним монополістом в країні», — сказав В. Гройсман і повідомив, що спільно з міжнародними партнерами буде оновлено наглядову раду «Нафтогазу України».


Звернувшись до трагедії в Одесі, де в дитячому таборі «Вікторія» внаслідок пожежі загинули діти, глава уряду доручив керівникам областей перевірити всі громадські об’єкти, передусім місця перебування дітей та людей похилого віку, на предмет дотримання правил безпеки, бо «мораторій на перевірки — це не привід до зловживань».

ДОВІДКОВО

Проект Держбюджету-2018 передбачає зростання реального ВВП на 3 відсотки, інфляцію до 7, збільшення мінімальної зарплати з 1 січня 2018 року до 3723 гривень (на 523 гривні), підвищення розміру прожиткового мінімуму на 9 відсотків порівняно з 2017 роком. Водночас дефіцит бюджету пропонується зменшити до 2,4 відсотка ВВП (проти 2,7 у 2017 році).