У Словенії дуже пишаються тим, що перша леді Америки Меланія Трамп народилася, виховувалася, навчалася і стала топ-моделлю саме в їхній країні, яка раніше входила до складу Югославії. Напевно, остання обставина дає підстави й іншим країнам Західних Балкан вважати її своєю. Але якщо в Словенії ім’я першої леді донедавна рідко використовувалося з рекламною метою, крім запрошень відвідати місто, де вона виросла, то в Хорватії маркетологи зважилися на хитрий, але привабливий трюк. Місцевий Американський інститут запустив рекламну кампанію для набору слухачів на курси з вивчення англійської мови, використавши фото першої леді Америки. На вулицях Загреба з’явилися величезні рекламні щити з усміхненою Меланією і словами: «Просто уявіть, як далеко ви можете піти, хоча б трохи знаючи англійську».


Цілком зрозуміло, що це обурило дружину американського президента, оскільки у неї ніхто не питав дозволу на використання її світлини в рекламі. А ще більше, напевно, натяк на те, що вона лише трохи знає англійську і розмовляє в Америці з помітним акцентом, який видає її слов’янське походження. Адвокат Наташа Пірц-Мусар, котра представляє інтереси Меланії Трамп у Хорватії та Словенії, повідомила, що її клієнтка обурена й вимагає протягом 24 годин прибрати всі рекламні щити з її фото в Загребі та інших місцях, а також подати позов до суду. Цю вимогу було негайно виконано, і рекламну кампанію з набору охочих вивчати англійську мову достроково припинено. Але, як вважають хорватські й словенські ЗМІ, попри її короткотривалість, цей трюк виявився вдалим. Реклама курсів стала привабливою і дієвою саме через скандал, який розгорівся довкола неї. На курси масово записуються, особливо дівчата, котрі мріють повторити долю першої леді Америки.


А на Наташу Пірц-Мусар й адвокатську контору, з якою Меланія Трамп уклала договір про захист своїх прав у балканських країнах, очевидно, чекають нові розбори. Виявляється, у Словенії кмітливці почали не тільки зазивати туристів у рідні місця Меланії Трамп, а й нишком використовувати її ім’я в рекламі тістечок, тортів і навіть нижньої білизни.