Учора на Волині завершилася міжнародна наукова конференція «Олика і Радзивілли в історії України, Польщі та Білорусі». Участь у ній взяли понад 40 науковців та краєзнавців з України та Польщі.

 

На знімку: Олицький замок з висоти пташиного польоту.


Фото інтернет-видання «Буг».


— Князі Радзивілли були відомими і впливовими аж до ХХ століття, поріднені із багатьма королівськими династіями Європи. Для Волині цікаві тим, що одна із їхніх резиденцій розташовувалася в містечку Олика теперішнього Ківерцівського району. Їхній замок і костел святої Трійці є помітними архітектурними пам’ятками, які потребують відновлення, — сказав, відкриваючи конференцію, декан факультету історії, політології та національної безпеки Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки (СНУ), доктор історичних наук, професор Анатолій Шваб.


Уродженець Олики, доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАН України Віктор Жовтянський вважає, що селищу Олика слід повернути статус міста, який воно мало протягом століть, коли було важливим економічним та культурним центром Волині.


— Нині, коли в держави немає коштів на відновлення та навіть збереження історичних об’єктів, такі конференції потрібні, аби привернути увагу до проблем культурної спадщини нашого народу, — наголосила помічник народного депутата України Ірини Констанкевич, старший викладач кафедри нової та новітньої історії України СНУ Лариса Понєдєльнік.


Актуальним у цьому плані був виступ керівника Фонду культурної спадщини Польщі, який уже чотири роки займається реставрацією колегіального костелу святої Трійці в Олиці, Міхала Лащковські.


— Олика має величезний туристичний потенціал, але, на жаль, нині її історико-культурна спадщина призабута і нею цікавляться лише науковці, — зауважив польський фахівець. — Маємо надію, що результати цих досліджень допоможуть пропагувати Олику не тільки в Україні, а й в Польщі, Білорусі та інших країнах.

Волинська область.