За болем тілесним — душевний


Обурливий випадок. На Херсонщині медики ганяли жінку при надії між лікарнями, доки та не втратила дитину. Тепер обставини справи вивчає поліція, куди звернулася згорьована мати.


— У мене вже є двійко малюків, котрих я народила без жодних кесаревих розтинів та ускладнень. Сподівалася, що й треті пологи минуть нормально. Але під кінець вагітності ще до звичного терміну відчула болі в животі й одразу викликала «швидку». По обіді машина відвезла мене до районної лікарні, де до мене поставилися якось дивно: не оглядали, не робили жодних аналізів, а одразу поклали під крапельницю, — розповідає 22-річна домогосподарка з селища Чаплинка Валентина К. (прізвище на її прохання не наводимо). — Та біль не вщухав — навпаки, ставав сильнішим. Тут лікарі розвели руками, повідомили, що мій випадок «дуже складний», і порадили їхати до Херсона. Як я діставалася обласного центру і які муки пережила дорогою — розмова окрема. Та в обласній клінічній лікарні мене одразу поклали на операційний стіл. А коли я прийшла до тями, то сказали, що ненародженого синочка я втратила — відшарувалася плацента.


Валентина вважає: якби кваліфікованої допомоги дочекалася у рідному райцентрі, життя ненародженому малюкові можна було б зберегти. Тепер вона написала заяву до поліції, вимагаючи справедливого покарання для лікарів Чаплинської ЦРЛ, котрі «відхрестилися» від пацієнтки. Адже після болю тілесного її пече біль душевний.


Заступник начальника Чаплинського відділення Національної поліції майор Едуард Блозва у бесіді з кореспондентом «Голосу України» підтвердив, що заяву від жінки вже отримали і зареєстрували у встановленому порядку.

«Нині не можна стверджувати, хто з лікарів винен у втраті дитини і чи винен узагалі. Це має визначити судово-медична експертиза, за висновками якої й буде ухвалено рішення про висунення звинувачення чи відмову від нього», — пояснив Едуард Юрійович.


Коли лікар пацієнток жахається


А що ж у лікарні? Головний лікар Чаплинської ЦРЛ Наталія Козаченко каже, що ситуація їй невідома. «До мене Валентина К. із жодними скаргами не зверталася», — відрізала Н. Козаченко. Відшукав я і гінеколога, котра тоді приймала вагітну. Але вона від коментарів відмовилася навідріз, переадресувавши... до того ж головлікаря. Натомість директор департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації Віктор Короленко прокоментував ситуацію охоче.


— Обставини конфлікту пацієнтки та лікарів у лікарні Чаплинського району з’ясують під час службового розслідування. Воно вже триває, — зазначив Віктор Короленко. — Загалом погана фахова підготовка та відсутність досвіду працівників пологових відділень у лікарнях сільських районів — це проблема, яка провокує збільшення смертності малюків. Але де ж гінекологам набратися практичного досвіду, якщо у деяких районах —приміром, в Іванівському — часом одні пологи на місяць. За таких умов лікар боїться приймати дитину більше, ніж вагітна жінка — народжувати. Тому у майбутніх госпітальних округах створюємо опорні лікарні з кращим обладнанням та досвідченішим персоналом, де обслуговуватимуть породіль із кількох сусідніх районів. І пологів там очікуємо по десять-п’ятнадцять щомісяця.


Сподіваємося, у нових госпітальних округах віддалених районів медики принаймні більше не жахатимуться своїх пацієнток. І мужньо братимуть на себе відповідальність за діагноз. Адже «відряджати» вагітних жінок, та ще й із патологіями, в обласний центр — означає підвищувати ризик і для їхнього здоров’я, і для життя майбутніх малюків.

Херсонська область.