25 вересня 60-літній ювілей відзначив Сергій Рафаїлович Гриневецький (народний депутат України 3-го, 6-го, 7-го скликань). Він довгі роки брав активну участь у державному будівництві, у роботі Верховної Ради України.

 


Завдяки його енергії в Одеській області створено багато громадських ініціатив — центри науково-технічної творчості молоді, Клуб веселих і кмітливих, молодіжний агроконвеєр, молодіжні будівельно-житлові кооперативи, перші виставки політичних плакатів.


У 1998 році Сергія Гриневецького обрано народним депутатом України за 143-м виборчим округом Одеської області. Округ не з простих (до його складу входило сім районів,  він належав до так званого червоного поясу), але політик упевнено перемагає.


У травні 1998-го Сергій Гриневецький був призначений головою Одеської обласної державної адміністрації. На цій посаді політик працює майже сім років. Під його керівництвом Одеська область стала одним із провідних регіонів України, у тому числі в агропромисловому комплексі — за сім років область чотири рази виходила на понад 3-мільйонний рубіж за валовим збором зерна; збудовано найпотужнішу в Європі Тарутинську газокомпресорну станцію; проведено масштабну газифікацію сільських районів області, газифіковано всі міста обласного значення (за сім років газифіковано населених пунктів більше, ніж за всі роки радянської влади).


Варто зазначити, що Сергій Гриневецький завжди був прихильником сильної та ефективної державної регіональної політики. Так, в 2002 році з його ініціативи було прийнято програму «Регіональна ініціатива 2002—2006», яка являла собою програму середньострокової дії і передбачала конкретні напрями роботи, включно з будівництвом окремих об’єктів.


На дострокових виборах Верховної Ради у 2007-му отримав мандат народного депутата VІ скликання (№ 2 виборчого списку Блоку Литвина). З листопада 2007 року — у складі фракції «Блок Литвина». У грудні 2007-го обійняв посаду першого заступника голови парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони. За роки роботи у Верховній Раді Сергій Гриневецький підготував майже 60 законопроектів.


Він є автором численних статей і досліджень, а також низки книг, серед яких «Чорноморська енциклопедія», «Чорноморський вузол», «Геополітичне казино Причорномор’я», «Дунайська енциклопедія».


Нині читає лекції у вишах України з питань національної безпеки і оборони, державного управління та місцевого самоврядування, регіональної політики. Бере активну участь у міжнародних наукових конференціях, читаннях, круглих столах.


Очолює Одеську обласну федерацію гандболу та наглядацькі ради трьох одеських вишів.


За вагомий особистий внесок у державне будівництво та місцеве самоврядування, особисті заслуги у сприянні економічному, науково-технічному та соціально-культурному розвитку Одеської області, підвищення її авторитету і на державному, і на міжнародному рівнях, високу професійну майстерність і видатні організаторські здібності, добродійну діяльність і активну громадянську позицію Сергію Гриневецькому присвоєно звання «Почесний громадянин Одеської області», «Почесний громадянин міста Одеса», «Почесний громадянин міста Роздільна».


Повний кавалер ордена «За заслуги», нагороджений українськими і зарубіжними державними нагородами.


Колеги і друзі бажають Сергію Гриневецькому здоров’я, творчих успіхів у шляхетній праці заради зміцнення могутності України.