Сто років тому у Вінниці вийшов перший номер газети «Борьба», що нині має назву «Вінниччина» (донедавна часопис облради). З цієї нагоди редакція провела зустріч зі своїми читачами. Приємний сюрприз зробила колективу вінничанка, бухгалтер за фахом, Валентина Єфімова.

 

На знімку: Валентина Єфімова з примірником обласної газети, де вона зображена на фото першокласницею.


Фото автора.


До обласної бібліотеки імені Тімірязєва, де зібралися шанувальники видання, пані Валентина прийшла з газетою за... перше вересня 1965 року. У той час видання мало назву «Вінницька правда». На першій полосі цього номера вміщено яскраве фото першокласників школи № 15 обласного центру (нині навчальний заклад має номер 21).


— Упізнаєте мене на цьому знімку?— запитала жінка. — Я тут першокласниця. Ось ця дівчинка з букетом квітів, друга зліва у першому ряду...


Пані Валентина розповіла, що раніше газету читали батьки. Тепер передплачує її сім’я. Коли дізналася про ювілейну зустріч, вирішила прийти і розповісти про старе фото. Два примірники газети зберігали понад 30 років, але потім їх не стало. Попросила у читальній залі бібліотеки віднайти стару підшивку. Продемонструвала її присутнім. «Ми навчалися у єдиній на той час школі нового мікрорайону Вишенька, — згадує жінка. — Так само дитсадок був один. Пригадую, батьки читали статтю, де розповідалося, якою з часом буде Вишенька — з 9-поверховими будинками, школами, кінотеатром, дорогами. Я слухала і не вірила. Мама й тато мали іншу думку: «Якщо написано в газеті — так воно і буде». Не помилилися — Вишенька нині найбільший мікрорайон міста».


У залі, де відбувалася зустріч, працівники бібліотеки організували виставку газети-ювілярки з усіма назвами, що їх мало видання упродовж століття — «Борьба» (вересень 1917), «Набат» (1918), «Подольский коммунист» (1919), «Вісті» (1920), «Рабоче-крестьянская газета» (1923), «Червоний край» (1924), «Більшовицька правда» (1932). У роки війни газету деякий час не видавали, перший у цей період номер датовано 3 січня 1944-го під назвою «Вінницька правда». Його поширювали... з повітря, скидали з літаків, коли радянські війська готувалися до визволення області від фашистів, що відбулося у березні того ж року. Шість разів на тиждень виходила газета у світ під цією назвою. У роки незалежності видання змінило назву на «Вінниччина» Після реформування засновником газети замість облради став трудовий колектив.


Вінницька область.