У парламенті відбулися збори до міжнародного Дня громадян похилого віку та Дня ветерана на тему «Про співпрацю та взаємодію ветеранських організацій з органами влади та іншими організаціями щодо посилення соціального захисту ветеранів війни та інших громадян похилого віку». Участь у зборах взяли народні депутати, представники ветеранських організацій, Мінсоцполітики, Мінохорони здоров’я, Пенсійного фонду та Федерація профспілок.


На заході обговорювали два важливі питання — пенсійну та медичну реформи.

 

Народний депутат Людмила Денісова, голова Ради організацій ветеранів України Віктор Шмаков.

 

Народні депутати Наталія Королевська, Юрій Бойко.

 

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Як зауважила голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова, законопроект про пенсійну реформу два місяці перебуває у комітеті і за цей час зазнав суттєвого доопрацювання. На її переконання, штучне затягування розгляду судової реформи з тим, аби уповільнити розгляд пенсійної, є неприйнятним. «Коли у четвер не підтримали продовження робочого дня, щоб встигнути розглянути пенсійну реформу, знаєте, я не зрозуміла дій політиків, які не хочуть покращити життя пенсіонерів», — сказала вона. Водночас депутат визнала: у законопроекті є позиції, які для майбутніх пенсіонерів є дуже жорсткими.


Народний депутат розповіла про основні новації законопроекту та висловила сподівання, що його ухвалять на пленарному засіданні вже третього жовтня.


Співголова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко у свою чергу зауважив, що їхня фракція завжди підтримувала ветеранський рух і робитиме це й надалі. У цьому контексті, зауважив він, робота ведеться у двох напрямах — ідеологічна та матеріальна підтримка. Що стосується першого, то «Опозиційний блок» «категорично проти замовчування знакових подій у державі та намагань переписати історію, так як це пропонують радикальні елементи нашої влади».


Матеріальний аспект також полягає у незгоді з підходами уряду до пенсійної реформи, а також з позицією Кабміну щодо бюджету.


Крім того, фракція не згодна з позицією уряду, що без голосування за проект закону не відбудеться збільшення пенсій з першого жовтня, як це анонсувалося. «Це не правильно, бо осучаснення пенсій передумовлено бюджетом і має бути виконано. Законодавче підґрунття для цього є», — наголосив Ю. Бойко.


Опозиціонер розкритикував також проект бюджету, адже він у гіршому вигляді повторює минулорічні негативні тенденції. «У документі збільшуються соціальні виплати на 200—300 гривень і водночас на мільярди зростають асигнування на силові відомства. Так, фінансування ГПУ збільшується на мільярд, а поліції — на три мільярди тощо. Тому ми розцінюємо це як спробу побудувати поліцейську державу. Такі дії лише призведуть до погіршення життя людей», — переконаний політик.


Фракція не згодна також і з медичною реформою. «Це не реформа, а концентрація грошей у руках міністерства, бо створюватиметься окреме агентство з розподілу коштів. А на ремарку, що в умовах децентралізації ці кошти мають розподілятися на місцях — мовчання», — зауважив Ю. Бойко.


Водночас він наголосив, що «Опозиційний блок» готовий підтримувати лише ті реформи, які дадуть поштовх вперед. «Але ми не займаємо позицію: чим гірше для країни, тим краще для нас. Якщо ми побачимо програму дій уряду, яка дасть можливість країні рухатися вперед і людям стане жити легше, ми її підтримаємо», — констатував він.


Власне, й самі ветерани добре розуміють ситуацію в країні, не наполягають на якихось захмарних пенсіях, але хочуть одного: розуміти, що живуть у цивілізованій країні, де до них ставляться з повагою. А також вірять, що буде нарешті фінансова стабілізація, яка забезпечить їм нормальний рівень життя, як матеріальний, так і духовний.

ЦИТАТА

Співголова фракції «Опозиційний блок» Юрій БОЙКО:


«Ми вважаємо, що дефіцит Пенсійного фонду має бути ліквідований інакше — через створення робочих місць, підвищення середньої зарплати. Чим більші зарплати, тим більші відрахування в Пенсійний фонд. А те, що пропонує уряд, ми не підтримуємо, бо це завуальоване зменшення кількості пенсіонерів. Уряд намагається виконати зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом і зменшити дефіцит Пенсійного фонду».