«Друзі пізнаються в біді. І весь час ми відчуваємо плече Канади, в тому числі в сфері безпеки і оборонної політики», — заявив Президент України Петро Порошенко в Канаді, яку він відвідав з робочим візитом 22—23 вересня.

На своїй сторінці у Твіттері Петро Порошенко написав, що переговори в Канаді були надзвичайно теплими і плідними. За інформацією прес-служби Президента, під час перемовин з Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо обговорювалося проведення реформ в Україні, зокрема Збройних Сил та приведення їх до стандартів НАТО. «Я хочу ще раз підтвердити: двері Альянсу повинні бути відкритими для України», — заявив Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів. 

 

«Ми говорили про реформи в Україні, і я ціную, що Україна залишається однією з пріоритетних країн для міжнародної допомоги Канади. Дозвольте мені відзначити, що Канада є одним із лідерів з підтримки України, яку ми так високо цінуємо», — наголосив Президент.


За словами Петра Порошенка, в Україні очікують призначення спецпосланника Канади з питань реформ в Україні. У свою чергу Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо зазначив, що Україна проводить реформи за надзвичайно важких умов. «Економічне зростання має продовжуватись, і воно продовжується... І Канада в цьому плані докладає всіх зусиль, щоб бути завжди з Україною і надавати підтримку».


Під час переговорів було домовлено відкрити Генконсульство України в Едмонтоні. Петро Порошенко зауважив, що є «величезний позитивний ефект від рішення України щодо надання безвізового режиму Канаді ще в 2005 році». Нині Київ готовий співпрацювати з Канадою для забезпечення безвізового режиму для громадян України. Прес-служба Президента повідомила, що Петро Порошенко та Джастін Трюдо виступили зі спільною заявою, в якій ще раз підтвердили «спільну відданість подальшому поглибленню двосторонніх відносин».


Про можливості, надані Угодою про вільну торгівлю, поглиблення двостороннього співробітництва в оборонній сфері, зокрема й підтримку України у питанні розбудови партнерських відносин з НАТО, ситуацію на Донбасі і реформи йшлося під час зустрічі з міністром закордонних справ Канади Христею Фріланд. Повідомляється, що Петро Порошенко і Христя Фріланд розмовляли українською мовою, оскільки міністр закордонних справ Канади є українкою за походженням.


Щодо нашої діаспори, то під час зустрічі з громадою в Канаді Петро Порошенко вручив державні нагороди та подякував канадським українцям: «Хотів би підкреслити, що ви — сила, яка відстоює інтереси нашої держави за межами України. Без вашої підтримки Україні було б значно складніше протистояти викликам сьогодення». «Нинішня підтримка Канади — це є, в тому числі і ваша велика заслуга. Сьогодні ми спільно боремося за єдину велику справу — незалежність та процвітання нашої держави і народу», — наголосив Президент.


Прес-служба Президента також повідомила, що глава держави зустрівся з прем’єром провінції Онтаріо Кетлін Винн, яка зауважила, що українська громада відіграє важливу роль й для Онтаріо. А також провів зустрічі з членами канадської парламентської групи дружби з Україною на чолі з Борисом Вжесневським та представниками канадського бізнесу.