Київські громадські активісти продовжують бити на сполох: столиця щодень більше втрачає своєї самобутності — нищаться історичні будівлі, на дитячих майданчиках й у буферних зонах пам’яток національного значення триває будівництво.


На думку активістів, червону майку лідера у порушенні дозвільного та будівельного законодавства у Києві має об’єкт, який зводять замість Сінного ринку. «Тут порушено все, що тільки можна порушити. Детальний план території не приймався, усупереч Генеральному плану історико-містобудівне обґрунтування, видане заступником міністра культури, було підписано без висновку історико-методологічної ради, як передбачено Законом «Про охорону культурної спадщини», порушено «права» понад восьми історичних будинків, що розташовані довкола. Вони уже тріщать», — підсумувала під час прес-конференції голова ГО «Барви життя» Лідія Гончаренко. Утім, найрезонанснішим об’єктом, будівництво якого обурює громадських активістів, є майбутній тридцятиметровий готель на Андріївському узвозі, 14/16. Будівництво не припиняється попри те, що законодавство забороняє зведення у цій зоні будинків, вищих за дев’ять метрів, і те, що будівельні роботи вже призвели до появи тріщин у музеї Булгакова.

 

 

На знімку: вид на будівництво готелю на Андріївському узвозі з другого поверху літературно-меморіального музею М. Булгакова.

 

 

Наслідки будівельних робіт для довколишніх будинків на узвозі.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Поява багатоповерхівки фактично знищить вигляд Андріївського узвозу, й зовсім інший вигляд матиме перлина вулиці та усього міста — Андріївська церква, вважає перший заступник голови правління ГО «Громада Андріївський узвіз» Віталій Білецький.


«Сьогодні відбувається навмисна руйнація історичного центру Києва. Ситуація має ознаки цілком спрямованого знищення пам’яток, яке ми спостерігаємо на Андріївському узвозі. Попри численні звернення до різних департаментів, ЗМІ, Кабінету Міністрів, Президента України, не зупиняється будівництво за адресою Андріївський узвіз, 14/16», — розповів В. Білецький.


Прологом до зведення готелю, на його думку, була поява на узвозі оновленого Театру на Подолі, зовнішній вигляд якого шокував киян. Численні акції протесту, під час яких будівлю театру досить влучно порівнювали з крематорієм через похмурі сірі циліндричні стіни, призвели до того, що його не здали в експлуатацію. Проте, за словами В. Білецького, міська влада попри ініціативу громадської групи зволікає проводити слухання на цю тему. Крім того, на його думку, нині вже стартувала потужна піар-кампанія з метою «протягнути» цю будівлю і таки здати її в експлуатацію. В рамках цієї кампанії, на думку Білецького, влада намагається переконати киян, що активісти, мовляв, знущаються з городян, не дають нормально працювати театру. Проте Білецький попереджає, що до Театру на Подолі треба поставитися дуже відповідально. «Бо це — прецедент, який відкриває шлях до знищення усієї вулиці. Сьогодні вже порушено поверховість, обмежену законом. З цього приводу є й окрема постанова Кабміну, адже будівля входить до охоронної зони Андріївської церкви», — заявив В. Білецький. Він закликав владу дослухатися до киян і провести аудит дозвільної документації на будівництво у столиці.


Підсумовуючи виступ громадських активістів, хочеться побажати киянам або бути активнішими в обстоюванні своїх прав на місто і його історію, або ж, згадуючи радянський фільм «За сімейними обставинами», йти і замальовувати старовинні квартали Києва. Такими темпами наше місто незабаром перетвориться на хаотично-хмарочосну забудову, де замість схилів, лаври й Андріївської церкви виднітимуться десятки ТРЦ, а вздовж Дніпра тягтимуться паркани олігархів.