На околиці села Червоний Кут, що в Гадяцькому районі на Полтавщині, відбувся фестиваль «Підкова козацької слави». Його присвятили 359-й річниці підписання Гадяцького договору.
Останній, як відомо, за ініціативою гетьмана Івана Виговського уклали повпреди Гетьманщини-України та Речі Посполитої у польовому таборі наших козаків неподалік Гадяча. Той договір передбачав, по суті, створення рівноправного об’єднання трьох держав — України, Польщі та Литви. І хоча реалізувати його не вдалося через амбіції та політичну короткозорість тодішніх еліт, підписаний понад три з половиною століття тому документ уже тоді засвідчив євроінтеграційні орієнтири нашої держави. Власне, її прагнення мати союзників, які не зазіхатимуть на суверенітет і водночас разом із Україною стримуватимуть загарбницькі апетити московитів...

Про актуальність цих постулатів на фестивалі нагадали сам... гетьман Іван Виговський, його побратими-козаки та нинішні захисники України. Коли на сцену вийшли земляки—учасники АТО, їм аплодували стоячи! Справжнє захоплення викликали й виступи представників театру козацького бою «Запорозький Спас». Була на заході й «Жіноча січ»! Своєрідною реліквією фесту стало вишите на полотні панно з символікою трьох держав — України, Польщі та Литви — і словами «Віра, надія, любов» також трьома мовами (на знімку). За ескізами відомого митця і педагога з Гадяча Григорія Кисіля, котрий нещодавно відійшов у вічність, це панно вишили майстрині з села Хитці.
Фундатори фестивалю хочуть перетворити його на один із туристичних брендів району. Згідно з їхніми задумами, невдовзі тут, біля пам’ятного знака на честь Гадяцького договору, мають з’явитись і музей козацької слави, й об’єкти туристичної інфраструктури, які допоможуть приїжджим, зокрема й іноземцям, глибше пізнати та осмислити нашу спільну минувшину.

Фото автора.