«Людський вимір безпеки в Україні» — під таким гаслом триває у столиці конференція Організації з безпеки і співробітництва в Європі та Бюро демократичних інститутів і прав людини. Захід розраховано на два дні. Учора в ньому взяла участь Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. У своєму виступі вона наголосила на гендерному питанні. «Коли запитують, які основні здобутки нашої країни можна визначити протягом останніх років, тема гендерної рівності є одним із таких досягнень», — зазначила політик.

 

Директор Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) Інгібйорг Солрун Гісладоттір, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, Надзвичайний і Повноважний Посол Aвстрії в Україні Герміне Поппеллер.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Водночас нам необхідно багато ще зробити для боротьби зі стереотипами і більшого впливу жінок на прийняття рішень, а не тільки для їх присутності на певних посадах.


Ірина Геращенко високо відзначила миротворчу роль жінок. Зокрема, вона подякувала Уповноваженому Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковській та громадському діячеві Ользі Айвазовській, які роблять надзвичайний внесок у роботу Мінських груп. «Їх миротворчі зусилля та професійна і якісна робота, можливо, не всім помітні, але хочу відзначити кроки, які робляться щодня для покращення життя наших громадян», — наголосила Перший заступник глави парламенту. Відзначила вона також і роль простих українських жінок, які докладають максимум зусиль для повернення миру на Донбас. Йшлося передусім про родичів заручників, які переймаються поверненням своїх близьких, а також про волонтерів та активістів. «Нині, коли громадський сектор цілком оправдано бореться з корупцією в нашій країні, ми не маємо права забувати про боротьбу за права людини, — підкреслила І. Геращенко. — Війна, на жаль, завжди призводить до збільшення агресії в суспільстві. Саме тому має відбуватися посилення нашого діалогу та зусиль з правозахисними організаціями і активістами, які займаються цим сектором».


Коментуючи питання участі жінок у миротворчих процесах, Перший заступник Голови Верховної Ради не оминула й факту збільшення кількості жінок у Збройних Силах України. Ця позиція наближає нас до європейських стандартів. Станом на вересень 2017 року, наприклад, у лавах армії за контрактом служить 23 771 жінка. «Це хороший показник», — сказала І. Геращенко, але зауважила: серед цих воїнів на посадах офіцерів лише 2916 жінок. Посаду полковника обіймають 42 жінки, але немає жодної жінки-генерала. Такий стан речей не відповідає реальному внеску жінок у майбутню перемогу, переконана політик.


Протягом трьох останніх років Ірина Геращенко побувала на Донбасі 75 разів. У таких поїздках, каже вона, завжди відвідує контрольно-пропускні пункти, адже це чи не єдиний шанс поспілкуватися з громадянами з окупованих територій, щоб «відчути їх настрої і пульс». Таким само невід’ємним пунктом є візити у військові частини. Попри те, що в армії багато змінюється відносно жінок, зазначила перший заступник глави законодавчого органу, гендерні стереотипи ще дуже сильні. До всіх державних свят, наприклад, нагороджують здебільшого тільки чоловіків. Часто жінкам у військових частинах доводиться боротися навіть за свої права на побутовому рівні.


У парламенті, за словами І. Геращенко, ситуація дещо краща. Нині ніхто вже не наважиться сміятися з жінки-політика і додумувати, що ця її кар’єрна сходинка пов’язана з якимось зв’язками чи друзями-високопосадовцями.

Та попри це існує «сильна група парламентського талібану, яка блокує багато важливих речей», — зазначила вона. Саме тому нині не вдається дійти до реального голосування за ратифікацію Стамбульської конвенції.

Спротив дуже великий, і часто Рада церков у цьому питанні впливає на роботу законодавчого органу більше, аніж громадські активісти, переконана політик.


Тимчасово окуповані території нині перебувають у зоні особливої уваги, наголосила І. Геращенко. Відтак, не може не хвилювати той факт, що ці зони повністю закриті від міжнародних гуманітарних місій. Неприпустимо, що місія постійно наштовхується на агресію, трапляються випадки насильства, поранення та сексуальних домагань. «Можна тільки уявити, що відбувається в контексті сексуальних злочинів на окупованих територіях, якщо п’яні бойовики дозволяють собі погрожувати жінці-спостерігачу, — сказала Перший заступник глави парламенту. — Ми з пані Лутковською були шоковані, коли в Мінську на наше запитання, як таке могло трапитися, росіяни гигикали і казали, що це наслідок ментальної різниці. Мовляв, чоловіки хотіли познайомитися з красивою жінкою». Реакція жорсткого засудження таких ситуацій має виходити не лише від України, а й від усіх країн-членів ОБСЄ, наголосила І. Геращенко. Неприпустимо, що окуповані території залишаються закритими навіть для Уповноваженого з прав людини і Омбудсмен не може відвідати в’язниці, в яких утримують наших заручників. У тюрмах Луганська та Донецька не ступала й нога представників Червоного Хреста, які бували навіть у відповідних закладах в Іраку. Нині увагу до цих кричущих фактів привертає тільки Україна, але потрібна більша солідарність світу, щоб коло розімкнулося. Доки цього не станеться, інформація про те, що відбувається на закритих територіях, не потрапляє в міжнародні звіти. Це ідеальний варіант для Росії, але не для нас, резюмувала І. Геращенко.