Час нині такий, що швайку в мішку не сховаєш: обов’язково хтось не лише побачить, а й сфотографує та викладе в Інтернеті. Коли в Україні запрацювала урядова програма «Доступні ліки», перші тижні квітня пішли на «розкачку», і це багатьох спонукало до висновку, що «вийшло, як завжди». Але минув якийсь час і пристрасті в Сумах вгамувалися: лікарі почали досить щедро виписувати «безплатні» рецепти для хворих на астму, діабет і гіпертонію, а аптекарі ті рецепти «отоварювати».

 

Не так давно в «Доступних ліках» сталися зміни. Вийшов наказ Міністерства охорони здоров’я України № 875 від 28 липня, яким перелік медпрепаратів, вартість яких підлягає відшкодуванню за бюджетні кошти, істотно розширився. До раніше затвердженого списку додалося 42 позиції, тож тепер у ньому — 199 найменувань. Хоча не можна сказати, що українцям запропонували надто широкий вибір «пільгових пігулок».


Перелік «доступних ліків» починається з «Аміодарону» — препарату, який стабілізує аритмію, сприяє кращому постачанню кисню до міокарда та позитивно впливає на інші серцево-судинні характеристики. У затвердженому Міністерством охорони здоров’я реєстрі «Аміодарон» займає вісім пунктів із вищезгаданих 199. Далі йде «Амлодипін» — пігулки від артеріальної гіпертензії, тобто від гіпертонії. Цей медпрепарат займає у списку аж 34 позиції.

Однак торговельні назви й тих, й інших пігулок абсолютно різні — вони залежать від виробника, концентрації діючої речовини, дозування та інших параметрів. Відповідно, різні суми і бюджетної компенсації покупцям, котрі придбавають «доступні ліки» в аптеках.


Якщо ви купуєте «Аміодарон» виробництва Борщагівського фармацевтичного заводу, він називається «Аритмілом» і за відпускної ціни підприємства 28 гривень 88 копійок за упаковку стане вам абсолютно безплатно. Але якщо ваш організм краще реагує на «Аміодарон», який виготовлений у Словенії і реалізується під торговельною маркою «Аміокардин», вам доведеться віддати за нього в аптеці 37 гривень 89 копійок. Тобто за роздрібної ціни цих таблеток 81 гривня 20 копійок за упаковку із державного бюджету вам (чи аптеці?) відшкодують 43 гривні 31 копійку.


В обласному управлінні охорони здоров’я запевняють, що жодних проблем із реалізацією державної програми «Доступні ліки» нині на Сумщині немає. У ній беруть участь уже 153 аптеки — за останні два місяці додалось 23. Фінансується програма в достатніх обсягах: скільки грошей потрібно, щоб розрахуватися з аптеками, стільки й дають. До кінця року заплановано витратити майже 20 мільйонів гривень, і понад 70 відсотків цих коштів уже використали.


Головний терапевт області Галина Хомета стверджує: всім хворим, котрі зверталися із проханням надати пільгові рецепти в рамках програми «Доступні ліки», медпрацівники такі рецепти виписували. Щодо випадків відмови, то це дещо «з іншої опери». На пільгове відпускання ліків мають право представники деяких категорій населення — інваліди, «чорнобильці» та інші. Але вартість таких ліків відшкодовується аптекам не з державного, а з місцевих бюджетів, тому медпрацівники мають певні кошторисні ліміти, затверджені місцевими радами.


— Водночас державне фінансування в рамках програми «Доступні ліки» знімає частину фінансового навантаження на місцеві бюджети, — каже Г. Хомета. — А це дає можливість місцевим органам влади перекинути частину коштів на оплату рецептів, виписаних пільговикам.


Головний висновок, який можна зробити після п’ятимісячної дії «Доступних ліків» на Сумщині, такий: загалом програма реалізується успішно, але працює вона не глобально, а локально. Приблизно 300 тисяч жителів області мають проблеми з високим тиском, нездужають на астму та цукровий діабет, але за п’ять місяців таким людям виписали лише 60 тисяч безплатних чи частково оплачуваних рецептів. Це лише п’ята частина від потенційної кількості пацієнтів — і то за умови, що кожному виписали лише по одному рецепту. Решта хворих лікуються іншими медичними препаратами, бо «доступні» їм не допомагають. Тому медпрацівники, фармацевти та відвідувачі аптек вважають: щоб державна програма реально запрацювала, перелік «доступних ліків» треба розширити не на 42 позиції, а набагато радикальніше. Потребують збільшення й обсяги фінансування. Якщо поділити 20 мільйонів гривень, виділених на реалізацію «Доступних ліків» на Сумщині, на 300 тисяч реальних пацієнтів — на кожного вийде 67 гривень на рік. Звичайно, це краще, ніж нічого, але цифра все-таки ближча до «нічого», ніж до «краще».

Сумська область.