Причина вибухів на одному з найбільших військових складів боєприпасів, розташованому за 20 кілометрів від Вінниці, — диверсія. У цьому переконані місцеві мешканці. Що відбувалося у тривожну ніч з 26 на 27 вересня, бачив кореспондент «Голосу України».

Військовий арсенал артилерійських боєприпасів розташований у лісі на околиці райцентру Калинівка. Поруч проходить жвава міжнародна автотраса, що з’єднує, зокрема, Вінницю зі столицею. Проїзд транспорту нею перекрили. Так само припинили рух потягів на залізничній станції Калинівка у напрямку Вінниці і Києва. Станом на 3.00 ночі евакуйовано жителів шести населених пунктів — загалом 22 тисячі осіб. На 6.00 ранку їх кількість становила 28 тисяч. Вибухи тривали протягом усієї ночі.

«Пропустіть активістів, їдемо евакуйовувати людей...»

Потужний вибух почули у Вінниці одразу після 22.00 години 26 вересня. Він супроводжувався поштовхом, як під час землетрусу. Автору зателефонував один з читачів і повідомив страшну звістку: «Горять склади на арсеналі боєприпасів».
За годину на виїзді з Вінниці у напрямку райцентру Калинівка — велике скупчення автомобілів. На в’їзді в селище Стрижавка — поліцейський блокпост. Пропускають тільки спецавтомобілі — пожежні, швидкої допомоги, проходить дві колони автобусів. «Пропустіть два катафалки», — вигукує один з поліцейських, звертає увагу на автівки з написом «Ритуальна служба». Ближче до 1.00 ночі до блокпоста під’їжджають два автомобілі Нацгвардії з військової частини підрозділу «Ягуар». У небі раз по раз спалахує червона заграва. Чути звуки вибухів. Вони стають дедалі сильніші, а заграва яскравіша.
Початок 2.00 ночі. Біля поліцейських зупиняється кілька автівок. Один з водіїв пояснює, що це активісти їдуть допомагати евакуації. Приєднуємося до них. Колона звертає у напрямку місця трагедії. На дороговказі — напис «Дорожне». Це село Вінницького району. Звідси до арсеналу не більш як п’ять кілометрів.

«Учора вигнали хлопців, які охороняли небо, а сьогодні бахкає»

«У нас є інформація, що люди ховаються у погребах, — каже очільник колони, кремезний, високий на зріст чоловік. — Щоб вони нас почули, треба голосно сигналити. Рухаємося з безперервними сигналами».
На вулицях — жодного ліхтаря. Біля одних воріт з’являється постать дівчини. «Я тут з бабусею і дідусем, — каже вона схвильованим голосом. — Ми були у погребі».
Жінка літнього віку переконує чоловіка йти з ними. Той категорично відмовляється. «Нікуди я звідси не поїду, — відповідає. — Що має бути, то буде». Вибухи лунають безперервно. У той час, коли бабуся виходила за ворота, земля здригнулася, як від землетрусу. Від спалаху яскраво-червоного «гриба» у небі стало видно, як зблідло лице дівчини. «Боже мій, там же тато, мама й брат!..» — голосно вигукує дівча.  Машина з евакуйованими швидко набирає хід на виїзд з села.
«Ми живемо у сусідньому селі Медвідка, — каже дев’ятикласниця Таня. — Наша хата перша біля військової частини. Я зараз у бабусі, у Дорожному, бо звідси ближче до школи».
Бабуся перериває розмову: «Навіщо ж вони ту охорону забрали від нас? Вчора хлопців відправили, а сьогодні вже бахкає». Таня пояснює, що біля арсеналу тривалий час розташовувалися колишні бійці АТО. Вони встановили антену й охороняли склади від безпілотників. Каже, для них встановили будиночок, підвели туди світло.
«А вчора їх звідси відправили, — продовжує дівчина. — Мені мама розповідала. Всі люди були цим незадоволені. Вчора відправили, а сьогодні бачите, що сталося. Перед тим як почало горіти й бахкати, я бачила над лісом літачки. Їх було добре видно, бо вони блимали. Блимали-блимали і швидко кудись полетіли. Я в цей час виходила на вулицю. Якщо мені було видно, то, думаю, ще хтось бачив».
Евакуйованих доправили до поліцейського блокпоста, їх там пересадили в інший автомобіль і повезли до Вінниці. Під час поїздки бабуся і внучка намагалися додзвонитися до батьків дівчини, але зв’язок з ними був відсутній.
У Калинівці, на центральній площі міста, вишикувалися автобуси для евакуації людей. Звідси до епіцентру вибухів майже сім кілометрів. Над містом лунала безперервна канонада. До речі, до її гулу і спалахів у небі дуже швидко звикаєш. Кажу це, бо відчув на собі. «Людей відвозимо у Козятин, сусідні села, а також в обласний центр, — розповів голова Калинівської районної ради Василь Поліщук. — Більшість самі обирають населений пункт, куди б хотіли виїхати. Щоправда, до Вінниці траса уже повністю перекрита. Вибухи стали настільки потужні, що рухатися нею вкрай небезпечно. Автобуси йдуть в об’їзд через Липовецький район».
На околиці міста — територія військової частини Нацгвардії. Тут зустрічаємо першого заступника голови Вінницької облдержадміністрації Андрія Гижка. Ось його коментар:
— Приблизно о 22.00 вечора надійшов сигнал про пожежу на військових складах боєприпасів. Уже за сім хвилин після того було розгорнуто перші наряди ДСНС. На 3.00 годину ночі евакуйовано жителів із шести населених пунктів — трьох Калинівського, зокрема і райцентру, а також Вінницького району. Загалом евакуйовано 22 тисячі осіб. Зокрема, усіх хворих з Калинівської районної лікарні. Їх доправили до лікарняних закладів Вінниці. Серед них — жінка, яка мала народжувати дитину. Цивільних доправляють до населених пунктів на відстані 10—15 кілометрів. Сільські ради організовують при будинках культури штаби, де надають допомогу в харчуванні, можливість поспілкуватися телефоном з родичами. Розгорнуто антитерористичний штаб. Спеціалісти працюють щодо виявлення диверсійних груп.
...Після повернення до Вінниці вибухи в обласному центрі було чути до самого ранку. Останній з них, дуже потужний, пролунав на початку 9.00. Телефоном вдалося дізнатися у мешканців, які проживають в одному із сіл Калинівського району, що на ранок 27 вересня інтенсивність вибухів зменшилася.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

 

ДОВІДКОВО

За попередньою інформацією, на військовому арсеналі під Вінницею було майже 180 тисяч тонн артилерійських боєприпасів. Через дорогу від складів раніше розташовувалися ємності з компонентами ракетного палива — гептилом та меланжем. На щастя, їх вивезли на переробку. Сталося це десять років тому. Завдяки цьому вдалося уникнути хімічної загрози території.

 

ФАКТ

Найбільше постраждала Павлівка

«Один будинок згорів вщент, ще 80—90 відсотків пошкоджені, вибито вікна, двері, зруйновано покрівлю, — розповів «Голосу України» сільський голова Павлівки Калинівського району Віктор Кособуцький. — Так само вибито всі вікна і двері у місцевій школі, де навчається майже тисяча учнів. На щастя, всі люди живі».

 

**

Буковинські піротехніки вирушили до Калинівки

Фахівці групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України у Чернівецькій області 27 вересня вирушили до Калинівки Вінницької області, де долучаться до роботи з ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної з вибухом боєприпасів на території арсеналу Міністерства оборони.

Сергій СУЛИМА.

Чернівці.