Кабінет Міністрів ухвалив рішення про виділення з резервного фонду держбюджету 100 мільйонів гривень на подолання наслідків пожежі на військовому складі поблизу міста Калинівка Вінницької області. «Як і на ліквідацію надзвичайної ситуації в Балаклії, ми виділяємо з резервного фонду 100 мільйонів гривень, а далі будемо дивитися на реальні потреби людей, щоб кожному допомогти і не залишити сам на сам з цією бідою», — зазначив під час учорашнього засідання уряду прем’єр Володимир Гройсман. 
За словами прем’єра, про причини загоряння невдовзі повідомлять правоохоронні органи, які проводять розслідування, однак сьогодні ми всі маємо усвідомити: «На нас напав ворог — збройні сили Російської Федерації і її бойовики. І вони робитимуть усе, щоб послабити нас та створити такі виклики, які будуть для нас руйнівними». Однак, наголосив він, Україна — велика країна, яка даватиме чітку відсіч тим, хто намагається нас знищити.  
Коментуючи ліквідацію наслідків цієї надзвичайної ситуації, прем’єр повідомив, що тільки-но надійшла інформація про пожежу та вибухи, він разом з начальником Генерального штабу, керівниками СБУ, ДСНС, Національної гвардії, першим заступником міністра внутрішніх справ одразу вилетів на місце, щоб там максимально мобілізувати та скоординувати всі сили. І, за словами В. Гройсмана, кожна служба чітко виконала покладені на неї завдання, які насамперед полягали в локалізації місця ураження та в наданні допомоги мешканцям, які були змушені залишити свої домівки. «Щойно ми переконаємося, що причин для вибухів більше немає, розпочнемо операцію з розмінування, для чого вже сконцентровано достатні сили», — повідомив глава уряду.
Також він зазначив, що уже створено штаб, котрий займатиметься відновленням зруйнованих об’єктів і допомогою людям, що повертатимуться додому. «Наше найперше завдання — це розмінування, відновлення та повернення людей до нормального життя», — підкреслив В. Гройсман та наголосив, що водночас буде проведено глибоке розслідування причин надзвичайної події на військових складах. «Це арсенал нашого українського війська і він, я думаю, знищений не випадково. Але треба переконатися в тому, що всіх, хто несе за це відповідальність, буде притягнуто до відповідальності. Вважаю це абсолютно принциповим питанням, бо я пам’ятаю Маріуполь, я пам’ятаю Балаклію, а сьогодні вже Вінниця. Розумні роблять висновки, а дурні повторюють помилки», — зазначив прем’єр та зазначив, що ці питання будуть розглядатися під час засідання Військового кабінету під головуванням Головнокомадувача, Президента України Петра Порошенка.
Перейшовши до розгляду питань порядку денного, уряд ухвалив рішення про розподіл субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за придбання квартир для сімей загиблих учасників АТО та осіб, інвалідність яких настала внаслідок безпосередньої участі в антитерористичній операції. Міністр соціальної політики Андрій Рева нагадав, що минулого року було змінено підходи до процедури закупівлі житла для таких осіб. «Тепер ми виділяємо таким особам кошти, і вони самостійну купують за них житло», — сказав він та зазначив, що у 2016 році за цією програмою було виділено 416 мільйонів гривень, що дало змогу учасникам АТО або членам сімей загиблих придбати 616 квартир. У 2017 році передбачено виділення 327 мільйонів гривень, з яких уже профінансовано  придбання 265 квартир. Тож нині йдеться про спрямування в регіони ще 116 мільйонів гривень, за які буде придбано 166 квартир.   
Також Кабінет Міністрів ухвалив рішення про виділення 1,7 мільярда гривень на реалізацію понад тисячі проектів соціально-економічного розвитку в різних областях країни. Глава уряду повідомив, що, наприклад, 250 мільйонів гривень піде на  будівництво об’їзної дороги в Дніпрі, 45 мільйонів гривень — на добудову перинатального центру в Луцьку, 10 мільйонів отримає Хмельницький на реконструкцію водоканалу.

Сергій КОВАЛЕНКО.