Верховна Рада має терміново ухвалити пенсійну реформу, яка забезпечить підвищення розмірів пенсій для 10 мільйонів українських пенсіонерів. Про це йдеться в заяві голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, члена фракції «Народний фронт» Людмили Денісової (на знімку). Політик вважає затягування часу з розглядом законопроекту неприйнятним.

 


За словами глави комітету, пенсійна реформа передбачає нові підходи до пенсійного забезпечення. Зокрема, зарахування до страхового стажу періодів для деяких категорій громадян, а саме: для приватних підприємців — окремі періоди здійснення підприємницької діяльності, для військово-службовців — строкова служба, для матерів — здійснення догляду за дітьми, для студентів — навчання у вищих навчальних закладах. Також запроваджується автоматичний перерахунок пенсій та введення в дію накопичувальної систе-ми пенсійного страхування з 1 січня 2019 року.


«Пенсійна реформа має забезпечити підвищення розмірів пенсій для 10 мільйонів українських пенсіонерів. У тому числі: для 5,6 мільйона — проведення осучаснення розмірів пенсій; для 600 тисяч працюючих пенсіонерів — скасування обмеження пенсії та її виплата в повному розмірі; для одного мільйона — підвищення пенсій до прожиткового мінімуму; для 104 тисяч жінок, які достроково вийшли на пенсію в 55 років, — скасування зменшення розміру пенсій та отримання її в повному обсязі», — наголосила Л. Денісова.


На її переконання, твердження, що осучаснення пенсій уряд може здійснити за власною постановою, без прийняття рішення парламентом, є помилковим. «Перенесення терміну застосування прожиткового мінімуму з 1 грудня на 1 жовтня та додаткове збільшення його розміру для підвищення пенсій та її призначення можливо виключно на законодавчому рівні», — сказала політик.


Тож Верховна Рада, констатувала Л. Денісова, має консолідуватися і терміново розглянути відповідний законопроект, щоб уряд зробив перерахунок виплат і здійснив їх без затримок у жовтні.


Вл. інф.