Незважаючи на те, що тема травматизму не нова, вона залишається однією з актуальних проблем сучасної медицини. Адже серед постраждалих із травмами відзначається високий рівень інвалідності та смертності. За даними ВООЗ, травми є причиною 16 відсотків глобального тягаря хвороб і призводять до 5,8 мільйона смертей щорічно. На жаль, наша країна посідає перше місце за смертністю в Європі.

Щорічно в Україні травми різної тяжкості отримують понад 4,5 мільйона людей, а летальність унаслідок отриманих травм останніми роками має тенденцію до зростання. Як привернути увагу органів влади й суспільства до проблеми травматизму, змінити ситуацію на краще, обговорили учасники круглого столу «Травматизм — глобальна проблема сьогодення», який відбувся в парламенті за ініціативи профільного Комітету з питань охорони здоров’я. Участь у заході, крім народних депутатів, узяли також представники міністерств, облдержадміністрацій, департаментів охорони здоров’я, Національної академії медичних наук, вищих медичних навчальних закладів, міжнародних організацій, науковці та експерти.

 

Ситуація з травматизмом дуже актуальна, тож маємо сформувати державну політику боротьби з цим явищем, зазначила заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко. За словами депутата, проблема травматизму в Україні характеризується великою летальністю та високим рівнем інвалідизації людей. Власне, зауважила обраниця, боротьба з нею складається з декількох частин: профілактика та організація медичної допомоги під час травм і реабілітація постраждалих. «В умовах реформи, формування госпітальних округів, маємо створити на базі лікарень інтенсивного лікування центри травми», — підкреслила І. Сисоєнко.


Окремо народний депутат акцентувала увагу на необхідності навчання медичних працівників та розвитку служби екстреної медичної допомоги, яка насамперед повинна належно фінансуватися. «Програма екстреної медичної допомоги має стати складовою в боротьбі з травматизмом», — упевнена вона.


За словами заступника головного лікаря ДУ «Інститут травматології та ортопедії НАМН України» Романа Деркача, травматизм є причиною смерті найбільш працездатної категорії людей віком до 40 років.


Водночас Р. Деркач зазначив, що серед основних напрямів створення системи надання медичної допомоги постраждалим із травмами є подальший розвиток екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, створення спеціальних центрів та навчання спеціалістів.


«Для поліпшення лікування постраждалих з ізольованими та поєднаними травмами необхідно об’єднувати зусилля ортопедів-травматологів, нейрохірургів, хірургів і робити на базі лікарень інтенсивного лікування, що створюватимуться в госпітальних округах, центри травми. Рішення про відкриття таких центрів має ухвалюватися на державному рівні», — наголосив заступник головного лікаря.


Власне, МОЗ уже веде роботу, щоб поліпшити ситуацію і зменшити смертність та рівень інвалідизації постраждалих від травматизму, і під час догоспітального, і під час госпітального етапів.


Що стосується догоспітального етапу, а це питання екстреної медичної допомоги, то нині вносяться зміни до класифікатора професій і вводяться дві нові професії. За словами начальника Управління екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України Тетяни Тімошенко, йдеться про екстренного медичного техніка та парамедика. «Перший замінить водія, адже в системі екстреної медичної допомоги в жодній країні світу немає просто водія, є екстрений медичний технік, який є повноцінним членом команди і також може надавати допомогу постраждалим. Парамедик замінить фельдшера з медицини невідкладних станів. Нині опрацьовано дві програми підготовки для цих нових професій, здійснюється ліцензування у вищих навчальних медичних закладах. Сподіваюся, до кінця року ми отримаємо частину викладачів для цих нових професій і з наступного року запустимо програму підготовки цих фахівців, які навчатимуться три роки», — розповіла Т. Тімошенко.


Крім того, МОЗ розробив програму підготовки спеціалістів, які, не маючи медичної освіти, зможуть надавати першу допомогу постраждалим. Адже, як правило, перші на пригоду приїжджають представники ДСНС або поліцейські. «Тому дуже важливо, щоб усі діяли в рамках єдиного протоколу надання допомоги. Ця програма затверджена і передана в МВС для подальшого впровадження в навчальні програми з підготовки й поліцейських, й інших представників рятувальних служб», — повідомила вона.


Зміни передбачено й на рівні госпітальної допомоги. За словами представника МОЗ, лікар медицини невідкладних станів має працювати у відділеннях екстреної медичної допомоги. Для цього потрібно створити відповідні відділення на базі лікарень інтенсивного лікування. «Згодом центри травми не лише допоможуть розповсю-дити цю допомогу, а й наблизять її до пацієнта», — наголосила Т. Тімошенко.
 

ЦИФРА

Щороку в Україні реєструється понад 200 тисяч ДТП, в яких гинуть понад чотири тисячі осіб та отримують травми більш як 30 тисяч осіб.