— Вибухи, про які говорять люди, то це піротехніки знешкоджують виявлені боєприпаси, — уточнили в оперативному штабі з ліквідації наслідків пожежі на військовому арсеналі біля райцентру Калинівка на Вінниччині. — Вибухи ж від детонації припинилися після 19-ї години 27 вересня.


У Павлівці пошкоджено 80 відсотків будинків

 

Чоловік біля зруйнованої хати.

Фото Андрія КРАВЧЕНКА.

У школі села Павлівка вибито всі вікна і двері.

Фото Василя БАБІЯ.

Шість груп піротехніків обстежують територію села Павлівка, що розташоване поруч з арсеналом. Про це повідомив «Голосу України» сільський голова Павлівки Віктор Кособуцький. Цей населений пункт опинився в епіцентрі НП.
— Люди потроху повертаються до домівок, бо ж полишали худобу, господарство, — каже Віктор Васильович. — У частині села відновили постачання електрики. Газ відсутній. Поки сапери не завершать роботу, його не включать. Таку маю інформацію, передаю її односельцям.
У Павлівці пошкоджено понад 80 відсотків будинків. Один з них спалено вщент. Сільський голова уточнив, що у ньому проживала сім’я пенсіонерів з сином, який займається підприємництвом. На той час господарів помешкання евакуювали. «Найбільше пошкоджених будинків з вибитими вікнами і зруйнованими покрівлями, — уточнив Віктор Кособуцький. — З ранку й до вечора робимо обхід, складаємо акти пошкоджень, на підставі цих документів людям компенсуватимуть збитки».
Таку само роботу проводять у сусідньому селі Лаврівка Вінницького району. «У нас теж багато зруйнованих будинків, — повідомив сільський голова Анатолій Козир. — Село залишається без газопостачання. Подачу електрики відновлено. Частина людей повернулася до своїх обійсть. Складаємо акти пошкоджень, щоб надати їх для відшкодування збитків».
Загалом 15 тисяч мешканців населених пунктів у зоні надзвичайної події не отримують блакитного палива. Керівник прес-служби підприємства ПАТ «Вінницягаз» Оксана Поліщук повідомила, що відключення споживачів — це вимушений захід. Відновити постачання газу можна буде тільки після перевірки мереж. Фахівці стануть до роботи, щойно завершать обстеження території військові. Ще п’ять тисяч осіб не можуть користуватися електрикою.

Адреси депутатських пунктів прийому допомоги

У Вінниці депутати облради з фракції партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» організували три пункти допомоги постраждалим від вибухів на арсеналі боєприпасів. За словами депутата Людмили Станіславенко, за власні кошти придбали продукти, теплі речі і роздали їх людям, яких розмістили у шести школах Вінниці, а також у медзакладах.
— Телефонують небайдужі з різних куточків держави і пропонують допомогу, — каже пані Людмила. — Для них, а також для вінничан, повідомляю, де розташовані організовані нами пункти прийому допомоги: Вінниця, вул. Гагаріна, 4, вул. Князів Коріатовичів, 189 та торговий комплекс «Юність», що на проспекті Юності, 31а.
Світлим променем у цій страшній історії стало народження двох немовлят. Вони з’явилися на світ у породіль, евакуйованих у тривожну ніч з Калинівської районної лікарні до медзакладів Вінниці.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

***

Десять піротехніків аварійно-рятувального загону спецпризначення на чотирьох одиницях техніки вирушили з Хмельниччини до 48-го арсеналу зберігання ракетно-артилерійського озброєння у Калинівку для допомоги у ліквідації надзвичайної ситуації. Вони займатимуться гуманітарним розмінуванням. За потреби область готова відправити ще 26 бійців особового складу. Для цього у повній бойовій готовності перебувають відповідні підрозділи Хмельницького, Летичева, Деражні і Красилова. Служби цивільного захисту краю — також у режимі підвищеної готовності, повідомляє наш власкор Ірина КОЗАК.
Тим часом аварійно-рятувальний загін спецпризначення Держслужби з надзвичайних ситуацій України у Херсонській області також відрядив до Калинівки групу своїх піротехніків з п’яти фахівців. Для перевезення обладнання їх супроводжує УАЗ, а для евакуації вибухонебезпечних предметів надали спеціально адаптовану для таких завдань «ГАЗель». Про всяк випадок саперам видали сухі пайки на три дні. Начальник ГУ ДСНС Херсонщини полковник Сергій Чорний каже, що у Калинівці піротехнічна група виконуватиме завдання з пошуку та знешкодження снарядів і ракет, котрі не вибухнули, інформує наш власкор Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

***

На засіданні Воєнного кабінету 

Петро Порошенко доручив посилити оборону і охорону стратегічних об’єктів силами ЗСУ. За його словами, тенденція пожеж на військових складах країни становить загрозу національній безпеці.
Глава держави наголосив, що не можна допустити повторення таких надзвичайних ситуацій. І заявив: правоохоронці повинні знайти і притягнути до відповідальності винних у трагедії. «Ми маємо навчитися захищати наші стратегічні об’єкти від диверсійних груп. Є інші версії? Значить, притягатимемо до відповідальності тих, хто буде за іншими версіями», — заявив він.
Своєю чергою міністр оборони Степан Полторак на засіданні відзвітував, що на складах у Калинівці перебувало 83 тис. тонн боєприпасів, з них лише 68 тис. тонн були готові до використання, а решта — це компоненти до снарядів та металобрухт. За його словами,  така надзвичайна подія відбувається не вперше. Він нагадав, що після вибухів на складах боєприпасів у Сватовому був звільнений заступник начальника Генштабу, притягнуто до відповідальності та оголошено про службову невідповідність шести генералам та 46 офіцерам.
Як стало відомо, на території Вінницької області диверсійних груп, які могли б вчинити підпал арсеналу зброї, не виявили. Принаймні таку інформацію учора на брифінгу повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. За його словами, слідство не встановило дані і про безпілотні апарати. «З недоліків, які встановило слідство, — несправна пожежна сигналізація. Основною проблемою, на яку потрібно звернути увагу, є воєнізована охорона військової частини, у якій працюють переважно літні люди з надзвичайно низькою зарплатою».