Уперше на Черкащині державні ставки стали об’єктом аукціону. В обласному центрі під стук молотка ліцитатора охочі господарювати на водоймах торгувалися за те, щоб узяти три ставки в оренду на десять років.

У підсумку торгів річна ціна оренди трьох з половиною гектарів водного дзеркала за селом Заячківка Христинівського району зі стартових 2058 гривень зросла до 2871 гривні. Переможець торгів Сергій Лук’яник розуміє, що ставок невеликий, є ризики — як буде з охороною, як ростиме риба, як перезимує. Та головне, переконаний орендар, вдалося здолати досі непереборний бюрократичний бар’єр. Три роки він намагався оформити оренду на цей ставок, бився як риба об лід, та лише завдяки відкритим торгам його мрія здійснилася.
На другий лот ціна оренди на 0,8 гектара ставка за селом Кути Маньківського району дійшла з 550 до 1202 гривень. Водне плесо за селом Шукайвода Христинівського району й зовсім маленьке: лише тридцять соток, глибина приблизно метр, поросле очеретом. Але Володимиру Плужнику користування ним украй потрібне. Він нещодавно став орендарем двогектарного громадського ставу в межах села, а ця загата — у його гирлі. Тож готовий був дати за оренду й більше, ніж 351 гривню, але конкурент далі не захотів торгуватися, й міні-ставок дістався Плужнику. Орендар радіє. Планує розчистити водойму. У ній, ділиться, б’є джерело, тепер достатньо наповнюватиметься й основне плесо.
Після завершення аукціону новоявлені орендарі діляться враженнями, а керівник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка прогнозує, що до кінця цього року буде ще кілька аукціонів.
— У нас є майже 700 звернень від громадян, які хочуть мати в користуванні ставок. Ми працюємо з водними об’єктами за межами населених пунктів. Нині потрібно або продовжити договори оренди, або знайти нового користувача. На жовтень виходимо з більшими ставками — у Лисянському, Уманському, Звенигородському районах, з більшим числом учасників, — повідомляє Ігор Леонідович і додає: — Ми майже два роки йшли до організації цих торгів. Чому ставки не пішли одразу в оренду масово? Не відпрацьована законодавча база, багато бюрократичних перепон. Наприклад, на ці торги готували документи понад рік: нормативно-грошову оцінку, паспорти об’єкта, відповідні експертизи. Що найголовніше, вирішувати все це треба не тут, а в Києві, хоч це можна було б спростити на законодавчому рівні.
А переможцям цього аукціону ще треба буде погодити договір оренди з Держводагентством. Тільки після цього можна розводити карасів, коропів та інше живе срібло на мальовничих сільських ставках.

Лариса СОКОЛОВСЬКА, Лідія ЛІСОВА.
Фото з архіву Лідії ЛІСОВОЇ.

Черкаська область.