Виповнилося 400 років з часу заснування Луцького Хрестовоздвиженського братства — релігійно-громадського національного об’єднання волинської шляхти і луцьких міщан. Подія надзвичайно важлива для сучасної України, оскільки разом із Львівським і Київським Луцьке братство в ті далекі часи багато зробило для збереження національної ідентичності нашого народу, захисту православ’я, рідної мови, розвитку культури.

На знімку: Хрестовоздвиженська церква в Луцьку, збудована в ХVII столітті членами Луцького братства.

Розпочали відзначення ювілею 27 вересня із богослужіння в день храмового свята в Хрестовоздвиженській братській церкві. Святкову літургію очолив митрополит Луцький і Волинський УПЦ Київського патріархату Михаїл. Того ж дня в крипті (некрополі) цього храму відбулося поминальне богослужіння, під час якого було згадано імена багатьох відомих луцьких братчиків: Олександра Зубцевського, Атанасія і Юрія Пузин, Галшки Гулевичівни, Данила Братковського, Петра Могили, гетьмана Сагайдачного, Йова Кондзелевича, Петра Косача та багатьох інших. Однією з центральних подій того дня стала урочиста академія з нагоди 400-річного ювілею Луцького Хрестовоздвиженського братства у Волинській православній богословській академії за участю духовенства, науковців, керівників області і міста, сучасних братчиків.
Ще один важливий захід — міжнародна наукова конференція «Луцьке Хрестовоздвиженське братство — інституційний розвиток та місце в суспільному русі України і Білорусі» — відбувся 28—29 вересня у Волинському краєзнавчому музеї. Йшлося про громадсько-політичну і релігійну діяльність членів братства, просвітницьку і книговидавничу справу, іконопис, розвиток шкільництва, охорони здоров’я... Окрім уже згаданих заходів, відбулася також презентація ювілейної 5-гривневої монети Нацбанку та немаркованого художнього конверта «400 років Луцькому Хрестовоздвиженському братству».
Приємно, що до нашого часу на вулиці Йова Кондзелевича зберігся один із монастирських корпусів, де містилися шпиталь і школа Луцького братства, келії. За сприяння міської ради нещодавно проведено ремонт цієї історичної споруди, на першому поверсі якої розташований музей історії Луцького братства, яким керує Олена Бірюліна.
До речі, Луцьке Хрестовоздвиженське братство не припиняє свою діяльність і в наші дні. За участю сучасних братчиків відновлено крипту (некрополь) у підземеллях Хрестовоздвиженської церкви, перевидано низку книг ХVII—ХVIII століть, виготовлено барельєфи однієї з фундаторок Києво-Могилянської академії і Луцького братства Галшки Гулевичівни та члена братства, поета Данила Братковського, страченого 1702 року за підтримку національно-визвольного руху українців. Багато років Луцьке Хрестовоздвиженське братство очолює журналіст, почесний громадянин Волині і міста Луцька Андрій Бондарчук.
З нагоди ювілею чимало братчиків отримали нагороди від облдержадміністрації, обласної та Луцької міської рад.

Фото автора.