У ніч на суботу внаслідок землетрусу поблизу траси Дрогобич — Трускавець утворилося провалля діаметром 300 метрів і глибиною до 50 метрів. Було також пошкоджено дві електроопори. За повідомленням ДСНС, епіцентр землетрусу був на відстані 6,2 кілометра на схід від провалля.


На знімку: провалля біля Стебника.

Фото із сайту «Варта-1».

Порожнини утворилися неподалік Стебника, де у 1980-х роках промисловим шляхом видобували калійні солі. Про небезпеку обвалів локальних порожнин на місцях солевидобутку гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал», які можуть спровокувати локальні землетруси, науковці застерігали десятки років.
Ситуацію з обвалом розглянули на екстреному засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.
Як повідомили в ОДА, на місці події організували цілодобовий моніторинг ситуації та виставили охорону по периметру провалля. Намічено заходи для локалізації провалля.
Міський голова Трускавця Андрій Кульчицький також заявив, що ймовірність провалу була прогнозованою, але жодної загрози для мінеральних родовищ «Нафтусі» не існує.
Коли на сесії давали дозвіл на приватизацію гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал», депутат Львівської обласної ради від Дрогобиччини Михайло Задорожний був категорично проти.
— Уряд щороку виділяв по 20—25 мільйонів гривень на усунення екологічних проблем на місці колишнього рудника. Після приватизації фінансування припинилося — це вже приватне підприємство. До речі, погодження на приватизацію дали Стебник, Дрогобич і Дрогобицький район, — розповів Михайло Задорожний. — Тепер уряд має здійснювати контроль за виконанням взятих новим власником зобов’язань.
Навколо Стебника, що поблизу Трускавця, після видобутку калійних солей утворилися мільйони кубометрів порожнин. Частина з них затоплена і не контролюється. Обвали неподалік дороги траплялися і минулими роками, але невеликих розмірів.
Колишній керівник Стебницького калійного комбінату, кандидат технічних наук Зеновій Варивода у розмові з «Голосом України» заявив, що минулими роками геологічна служба контролювала процеси, які відбуваються під землею. Після приватизації такого серйозного контролю вже немає.
Другий рудник, на якому не ведеться видобуток солей, затоплюється, і саме в цьому місці можливі ще серйозніші проблеми.
— Це проблема не тільки Стебника, Дрогобича чи Трускавця. Це загальнодержавна проблема, — прокоментував подію міський голова Стебника Петро Старосольський. — До 2013 року було державне підприємство «Полімінерал», для якого уряд виділяв кошти на екологію. Фонд державного майна України продав контрольний пакет фірмі «Райз», власником якої був Олег Бахматюк. У договорі прописано всі заходи, які зобов’язаний був виконати новий власник. До минулого року нові власники мали вкласти у розвиток «Полімінералу» майже мільярд гривень, але цього не зробили. Колись на заводі працювало шість тисяч осіб, а нині — понад сто. Ситуація складна. Сьогодні на місці події працюють науковці з Інституту нафти та газу. Але не треба панікувати, бо є шляхи розв’язання цієї проблеми.
У наступних номерах редакція готова надати слово і власникам гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал», яким вони бачать вихід із ситуації.