УЖГОРОД:

Тячівський районний фестиваль «Брустурянська кедровиця» цьогоріч набув статусу міжнародного, оскільки на нього завітали не тільки гості з різних районів Закарпаття, а й представники консульських установ Словаччини, Угорщини та Румунії. 

 

Свято приурочено річниці села Лопухів (давня назва — Брустури), якому виповнилося 379 років, а сам захід отримав назву від настоянки на шишках європейського кедра, який росте в цій місцевості, інформують в ОДА. До речі, в Кедрівському лісництві, що входить до Брустурянського лісгоспу, збереглися найбільші в Європі плантації кедра — майже 600 гектарів. Більшість цих рідкісних дерев ростуть високо в горах, однак поодинокі кедри можна побачити й на околиці Лопухова. Іншою унікальною особливістю є плантація модрини, яку висадили тут за участю президента Чехословаччини Томаша Масарика у 20-х роках минулого століття. Серед столітніх дерев досі зберігся пам’ятний камінь із викарбуваними датами «1918—1928».

 


Свято розпочалося урочистою ходою: діти, посадовці, гості фестивалю у яскравих вишиванках пройшли вулицею села під супровід місцевих музик та звуки трембіт (на знімку). Хода зупинилася на березі річки Брустурянка, де було запалено ватру.


Відкриваючи урочисту частину заходу, голова Лопухова Іван Фабрицій звернувся до односельчан та спонсорів з подякою за допомогу в організації свята. Опісля гості змогли продегустувати різновиди брустурянської кедровиці, побачити виступи місцевих творчих колективів. Окремих мешканців села та партнерів нагородили грамотами і подяками.

Фото надано прес-службою ОДА.