Територію другого рудника ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» поблизу дороги Дрогобич — Трускавець, де утворилася вирва завдовжки у два стадіони, нині огороджено, тут працюють науковці та екологи.

Порода просіла через потрапляння води в соляні камери рудника. Найближчими днями територія зсувів може збільшитися ще на 50 м. Як розповів директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник, її вивчають фахівці ТзОВ «Інститут «Гірхімпром» та науковці Івано-Франківського нацуніверситету нафти і газу. За попередніми підрахунками, дослідження вартуватиме 1,5 млн. грн. ОДА звернеться до Кабміну, щоб необхідне фінансування виділили з резервного фонду.


На брифінгу начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич заявив, що зсув прогнозували ще 10 років тому. Був розроблений конкретний план консервації та рекультивації. Три роки екологи моніторили ситуацію і вносили відповідні приписи. Але після приватизації підприємство «Полімінерал» не виконувало зобов’язання, взяті під час придбання новими власниками. Всі матеріали скеровано до Фонду держмайна, СБУ та прокуратури. Ще три місяці тому було відкрито кримінальне провадження.


Голова ОДА Олег Синютка дав доручення правоохоронним органам провести розслідування і притягнути винних до відповідальності, а місцевим мешканцям порадили не з’являтися на території зсувів.