Парламентська хроніка
Ранкове засідання 4 жовтня


Верховна Рада розглянула та ухвалила низку ратифікаційних документів. Зокрема, 238 народних депутатів у цілому підтримали проект закону «Про ратифікацію Додаткового протоколу між Урядом України та Урядом Республіки Хорватія про внесення змін до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Хорватія про сприяння та взаємний захист інвестицій».


Як зауважив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, цими змінами передбачено посилення режиму найбільшого сприяння для договірних сторін, внесено відповідні зміни та уточнення до термінології та закріплено механізм вирішення спорів між договірними сторонами.

 

Ірина Сисоєнко, Олексій Кириченко.

 

Артур Палатний, Андрій Кіт.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Крім того, законопроект пропонується ратифікувати із заявою української сторони про те, що положення відповідної Угоди не поширюються на Автономну Республіку Крим та місто Севастополь до відновлення юрисдикції над ними, а також, враховуючи наявність збройної агресії на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей, уряд України не гарантує ефективний захист інвестицій на цих територіях. «Така заява дасть змогу уникнути можливих інвестиційних спорів, а також інформуватиме хорватську сторону про правовий режим, що діє на цих територіях. Прийняття законопроекту сприятиме посиленню інвестиційного співробітництва між двома державами», — зауважив М. Нефьодов.


Проект закону про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Кабінетом Міністрів України та Урядом Латвійської Республіки про здійснення оплачуваних видів діяльності членами сімей співробітників дипломатичних представництв, консульських установ підтримали в цілому 226 депутатів.


Обговорюючи проект закону «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Турецької Республіки про міжнародні комбіновані перевезення», Роман Семенуха («Самопоміч»), зокрема, зауважив, що Турецька Республіка нині є одним з основних споживачів українського експорту. «На Турецьку Республіку припадає 7 відсотків експорту. Навіть наші найближчі сусіди Польща та Білорусь споживають менше. Тому налагодження відносин у торговельній сфері є дуже важливим», — сказав він і додав, що ратифікація угоди дозволить і надалі збільшувати турецькі інвестиції в українську економіку. Цей законопроект підтримали 229 народних депутатів.


Після традиційної тридцятихвилинної перерви сесія розпочала розгляд у повторному другому читанні проекту закону «Про електронні довірчі послуги».


За словами голови Комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександра Данченка, документ максимально наближений до законодавства ЄС у сфері електронних довірчих послуг, що є великим кроком до інтеграції нашої цифрової економіки до країн ЄС.


О. Данченко нагадав, що нещодавно країни ЄС підписали Угоду про створення єдиного цифрового ринку. «Так Європа дає нам напрямок руху. Єдиний цифровий ринок — це майже 60 млрд. євро інвестицій в інфраструктуру, в розвиток цифрових послуг. Частка України в цьому інвестиційному пулі, за різними оцінками, може становити 5—6 млрд. євро. Прийняття цього закону — це рішучий крок до реального вступу України до цього ринку», — наголосив депутат і як голова комітету озвучив його рішення — підтримати цей законопроект у цілому як закон.


Оскільки до проекту було подано майже 500 поправок, тож, як зауважив головуючий, його розгляд може бути продовжений наступного дня.


Водночас заяви, виголошені народними депутатами на початку ранкового засідання, здебільшого стосувалися критики або, навпаки, схвалення пенсійної та судової реформ. Так, Юрій Соловей (БПП) зауважив, що пенсійна реформа запровадить справедливість і дозволить підвищити пенсії (введення з 1 січня 2019 року обов’язкової накопичувальної пенсійної системи).


«За нашими підрахунками, за наступні 10 років з часу, коли запрацює накопичувальна пенсійна система, в українську економіку надійде майже трильйон гривень. Це в рази більше за всі кошти, які ми позичаємо в МВФ та Світового банку», — сказав Ю. Соловей. З огляду на це, він закликав якнайшвидше внести до законодавчого органу законопроект № 6677 співавторства понад 60 депутатів, який чітко регламентує порядок введення обов’язкової накопичувальної системи. Саме ця реформа, переконаний депутат, буде ключовим драйвером економічних реформ в Україні на найближчі десятиліття.


Олег Березюк, лідер фракції «Об’єднання «Самопоміч» заявив, що у вівторок було зруйновано українську судову систему. «Людина довіряє державі тоді, коли має інструменти захисту себе в суді. Тоді, коли суддя справедливий, незалежний. Незалежних суддів в Україні нема і скоро не буде. Це показують вибори до Верховного Суду...» — наголосив він, апелюючи до сесійної зали. На думку О. Березюка, ні Голова Верховної Ради, ні Президент «не мають права підписати закон». «Маємо виправити помилку. Якщо цього не станеться і справедливого суду, слідства й інструменту захисту не буде в Україні, тоді буде самосуд», — констатував він. Свою заяву депутат виголошував в оточенні однопартійців.


Від імені двох фракцій Радикальної партії та «Самопомочі» виступив Віктор Галасюк. Радикал схвально відгукнувся про пенсійну реформу і назвав її лише першим кроком на шляху поліпшення життя українців. Другим, за його словами, має стати підвищення мінімальної зарплати до п’яти тисяч гривень з наступного року. Такий крок, зауважив В. Галасюк, можливий за умови, якщо промисловість запрацює на повну. Для цього Радикальна партія пропонує промисловий пакет реформ. «Це комплекс пріоритетних законодавчих ініціатив, які дозволять зрушити з місця розвиток української промисловості й вийти на європейську орбіту розвитку економіки», — сказав депутат.

ДОВІДКОВО

Станом на перше півріччя 2016 року Туреччина інвестувала в українську економіку майже 260 млн. дол. США. Третина з них була спрямована в промисловість, майже 20 відсотків — у телекомунікації. За оцінками різних експертів, загальний обсяг інвестицій Туреччини в українську економіку сьогодні становить три мільярди доларів США.