Цех із вирощування кларієвого, або так званого африканського, сома відкрився в селищі Павлиш Онуфріївського району на Кіровоградщині. Пілотний проект із вирощування кларієвого мармурового сома стартував минулого року. Як зазначає керівник рибної міні-ферми Олександр Новохатко, започаткований торік пілотний проект виявився перспективним. Розмістивши рибну ферму на складах одного з колишніх підприємств, Олександр крок за кроком почав реалізовувати свою оригінальну бізнес-програму.

 

 

Трохи історії


Назву африканський кларієвий сом (нільський кларіас, лат. Clarias gariepinus) отримав через те, що його можна зустріти по всій Африці. А починали розводити його в штучних умовах з метою подолання голоду серед населення цього континенту. І вибрали кларіаса саме тому, що ця риба росте дуже швидко і вже за 6—8 місяців набирає вагу до кілограма й більше.


Ні риба ні м'ясо


Свого українського річкового побратима кларіас значно перевершує й за смаковими, і за якісними характеристиками. М'ясо африканського сома — для гурманів. Це гармонія користі та смаку. Олександр перелічує переваги цього смачного і корисного делікатесу: «М'ясо кларієвого сома вважається дієтичним продуктом (у ньому в кілька разів більше амінокислот, ніж, наприклад, у скумбрії. В 100 грамах м'яса — добова норма жирних кислот омега-3. Крім того, його філе не містить кісток. Така риба — корисний продукт і для дітей, і для дорослих, яким, скажімо, протипоказане м'ясо тварин, або ж для тих, хто просто прискіпливо ставиться до свого раціону харчування. М'ясо кларіаса не схоже на м'ясо дикого сома. Блідо-рожевий колір та відсутність традиційного для такої риби запаху чи присмаку намулу виділяє м'ясо мармурового сома серед інших риб. За смаковими якостями воно більше схоже на м'ясо курки. А невеличкий шар сала відділяється від м'яса, як, наприклад, у свиней. Тому вислів «ні риба ні м'ясо» — це про нашого сома.


До того ж, підкреслює Олександр, африканський сом — це екологічно чистий продукт. Весь процес вирощування риби проходить під контролем. Якщо звичайний сом росте в забруднених водоймах, харчується сумнівними живими організмами, мулом, то кларієвий росте в ідеальних умовах — у басейнах з установкою замкнутого водопостачання, з постійним контролем якості води, її кварцуванням, механічним та біологічним очищенням. Меню в африканського «павлиського» сома теж відбірне. Харчується він кормами без жодних хімікатів і стимуляторів росту. Про те, що риба має відмінні якісні показники, свідчить і експертний висновок Кіровоградської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини. Результати випробувань на визначення вмісту токсичних елементів, пестицидів, питомої активності радіонуклідів, мікробіологічних та паразитологічних перевірок засвідчують відповідність усім без винятку показникам якості та безпеки продукту.


Особливості вирощування


Основна умова вирощування африканського сома — підтримання комфортної для нього температури в 25—28 градусів Цельсія. Риба утримується в напівтемряві і гостро реагує на зовнішні подразники (зокрема — метеозміни). Через стрес іноді вони можуть кусати одна одну або перестати їсти на деякий час. Тому в приміщенні має бути тиша, тепло і спокій. В одному кубометрі води зростає 200—300 кг дорослої риби.


За найсприятливіших умов за півроку африканський сом може вирости навіть до 1,5—2 кг. Для реалізації — це найоптимальніша вага. Завдяки технологічності та автоматизації рибна ферма потребує мінімум витрат води, електроенергії тощо. А керувати всіма процесами можуть 1—2 особи.


«Ми не продаємо рибу, яку самі не споживаємо»


Таку позицію має керівник соминої ферми в Павлиші. «Вирощування африканського сома — цікавий та перспективний бізнес, який для мене суміжний із філософією здорового харчування. Звісно, дехто з недобросовісних виробників може застосовувати стимулятори росту, антибіотики, якісь інші хімікати. Але для нас це неприйнятно. Я впевнений у якості та смакових характеристиках свого продукту, його безпечності та корисності й для покупців, і для моєї родини, — підкреслює Олександр. — Є думка, що вирощена в штучних умовах риба — теж штучна. Заперечу, наш сом, хоч і вирощується в басейнах, але — здоровий, екологічно чистий, без токсичних елементів, гельмінтів та іншого шкідливого доважку дикої риби. Щотижня проводиться контрольний огляд риби, відбираються проби води для аналізу на вміст нітратів, нітритів тощо. Виробничий процес на фермі перебуває під постійним контролем. Вартість одного кілограма нашого сома становить десь 55—60 грн. Нині реалізуємо рибу оптовими партіями — від 100 кілограмів. Але в перспективі,  у разі розширення виробництва, можлива реалізація й місцевим жителям.


Назва нашої рибної ферми «Catfish from Pavlysh», що в перекладі з англійської означає — «Сом із Павлиша». Для розширення свого бізнесу саме тут, у сільській глибинці, задумів і роботи для їх реалізації в Олександра Новохатка багато. Адже він планує вирощувати не тільки сомів, а й інших представників аквакультури. А поки що на території виробничої бази тривають ремонтні роботи — утеплюється приміщення, створюються та удосконалюються умови утримання риби. З перспективою на те, що павлиського сома з африканським корінням із задоволенням споживатимуть не лише вітчизняні, а й закордонні гурмани.

Кіровоградська область.


Фото автора.