Перший в Україні "Лісівничий молодіжний центр" створено на території загальнодержавного ботанічного заказника "Воротнів". Його відкриття відбулося в суботу 7 жовтня.

 

На знімках:

 

 

направо підеш -- в яблуневий сад потрапиш;

 

головний корпус "Молодіжного лісівничого центру";

 

це для них лісівники створили таку красу;

 

нижній із каскаду ставів -- найбільший;

 

на відкритті Центру
виступає учениця Ратнівського шкільного лісництва
Аліса Лахтюк;

 

ця доріжка через дамбу
веде до одного з найвищих пагорбів Воротнева;

 

чим не витвір мистецтва ця шпаківня.

 

Місцина ця надзвичайно красива. Високі пагорби, порослі пралісом, 200-літні дуби, що вражають уяву своєю величчю, старезні граби, які тепер рідко де побачиш і безліч червонокнижних рослин у підліску. Посеред цього дива каскад ставів, в тихих водах яких відображаються і небо з купчастими хмарами, і покриті позолотою осені дерева. Недарма територію, де розміщено "Лісівничий молодіжний центр", часто називають "Волинською Швейцарією". І все це диво природи за якихось п'ятнадцять кілометрів від Луцька, на межі лісостепу й полісся. Недарма колись цей чарівний куточок в далеких уже 1960-х тодішнє компартійне керівництво області обрало собі під дачу, зручно замаскувавши цю скромну як на теперішні часи будівлю під шкільне лісництво.

 

Відтепер тут буде "Лісівничий молодіжний центр", який не має аналогів в Україні. Він стане, за задумом керівництва обласного управління лісового та мисливського господарства, потужною базою для навчання дітей, які відвідують шкільні лісництва. А таких в області сьогодні 44. На базі Центру діятимуть екологічно-лісівничі лабораторії, а діти зможуть на практиці знайомитися із флорою і фауною, вчитися берегти довкілля.

 

Як сказав на відкритті начальник Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Олександр Кватирко, молодіжний центр стане доброю базою для навчання юних волинян.

 

Символічно, що одразу після врочистостей з нагоди відкриття закладу, для вихованців шкільних учнівських лісництв та студентів Шацького лісового коледжу імені Валентина Сулька було проведено перші уроки. Навіть сам перелік шкіл-студій, де вони відбувалися, багато про що свідчить: "Школа майбутнього лісу", "Школа рибалки", "Школа лісового дизайнера", "Школа бджоляра", "Школа лісового кухаря", "Школа мисливця", "Школа садівника", "Шкільна майстерня"...

 

Треба віддати належне лісівникам, які за короткий термін зуміли так добротно облаштувати цю місцину. Хочеться вірити і в їхні добрі наміри, а також у те, що в них згодом не виникне спокуса піти шляхом своїх уже далеких попередників, використавши вже зроблене на облаштування такого собі волинського варіанта Міжгір'я-2. А для цього Центр повинен мати чіткий і довготривалий план роботи, перебувати під контролем громадськості та ЗМІ. Для людей, які задумали добрі справи, це, гадаю, необразливо, навпаки, хай усі про них знають, бачать і чують. Хотілося б також, щоб урочище Воротнів і надалі залишалося доступним для всіх, хто любить природу

 

ДОВІДКОВО

 

Воротнів -- ботанічний заказник загальнодержавного значення. Розташований у Луцькому районі на північ від села Воротнів. Площа -- 600 гектарів Статус надано 1978 року. Перебуває у віданні ДП "Ківерцівське лісове господарство". Розташований на заліснених пагорбах північно-західної частини Рівненського плато. Охороняються корінні грабово-дубові та похідні грабово-березові, дубово-ясенові насадження з багатьма видами поліської і лісостепової рослинності. Підлісок розріджений, представлений крушиною, ліщиною, бруслиною європейською. У трав'яно-чагарниковому покриві -- конвалія звичайна, копитняк європейський, вовчі ягоди звичайні, а також лілія лісова, любка зеленоквіткова, коручка чемерникоподібна, гніздівка звичайна, занесені до Червоної книги України.

 

Фауна представлена звичайними видами, з рідкісних трапляється лелека чорний, занесений до Червоної книги України. Заказник має наукову та освітню цінність.

 

У 1956 році в селі Воротнів знімався фільм "Сліпий музикант", його творці не оминули увагою і ліс. Згодом у Воротнівському лісі звели дамби і на місці сінокосів створили п'ять ставків. За незвичну красу місце стали називати маленькою "Волинською Швейцарією"...

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.

 

Голос України