Комітет з питань запобігання та протидії корупції знову не зміг призначити конкурс з обрання незалежного аудитора Національного антикорупційного бюро України.
Засідання довго не починалося через відсутність кворуму і, зрештою, було зірвано — частина депутатів вийшли із залу. Різні політичні сили звинувачують одне одного у зумисному блокуванні обрання незалежного аудитора НАБУ.
«Уряд Сполучених Штатів виділив гроші на проведення незалежної зовнішньої оцінки Антикорупційного бюро України, — так прокоментував голова комітету Єгор Соболєв («Самопоміч»). — Це дуже добрий крок з боку наших партнерів, внаслідок якого Україна отримає професійні рекомендації, що виходить у команди Артема Ситника і що вона може робити краще. А українські топ-корупціонери не залишають спроб призначити залежного аудитора Антикорупційного бюро, щоб потім звільнити Ситника. Сьогодні вчергове спробували отримати на це згоду від нашого парламентського комітету з протидії корупції. Коли не вийшло — демонстративно зірвали засідання».
Натомість член антикорупційного комітету від фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігор Артюшенко звинуватив голову комітету в начебто навмисному блокуванні незалежного об’єктивного аудиту 
НАБУ. «Ми ставили пропозицію розглянути проведення нового конкурсу на аудитора НАБУ, враховуючи, що попередні кандидатури ні під час першого, ні другого конкурсу не знайшли більшості при голосуванні у Верховній Раді, — сказав Артюшенко. — Ми зрозуміли, що голова комітету навмисно блокує проведення незалежного об’єктивного аудиту НАБУ, маніпулюючи Регламентом, нормами законодавства, незважаючи на рішення членів комітету, що необхідно оголосити новий конкурс. Питання знову не вирішено. За-блоковано. Ми все одно вимагатимемо оголосити новий конкурс, оскільки закінчується 2017 рік, а не проведено аудит ще за 2016 рік».

Олександра КУЧЕРЯВА.