Сім’я КОВАЛЕВИЧІВ із села Глинне Рокитнівського району Рівненщини поповнилася новонародженою донькою, яку назвали Настею, і вона стала вісімнадцятою спільною дитиною 47-річного Петра Івановича та 43-річної Світлани Степанівни.

Пара побралася 26 років тому й відтоді нажила ось таке рясне багатство діток — 11 доньок та 7 синів. Старші з них — Ігор, Наталія, Руслан, Тетяна — вже мають свої сім’ї, живуть окремо від батьків і збагатили їх одинадцятьма онуками. А решта юного сімейства — під одним дахом з батьками.
Ковалевичі-батьки також із багатодітних сімей. У Петровій родині — 14 братів і сестер, у Світланиній — 7. Так продовжуються родовідні традиції.
Живуть Ковалевичі у своєму будинку, зведеному двадцять років тому. Наразі він, площею сім на вісім метрів, із збільшенням сімейства став тісним, хоча це не заважає тому, щоб у хаті панували злагода, доброта та порядок. Водночас родина справді потребує значного розширення житлової площі й сподівається на людську поміч.
Як і на допомогу від держави, бо соціальну допомогу Ковалевичам виплачують не в повному обсязі. Причина — глава сімейства вважається безробітним. Раніше він, аби утримувати сім’ю, їздив на заробітки. Однак через підірване здоров’я змушений був полишити цю важку фізичну працю.
Цьогоріч Петро Іванович зі  старшими дітьми майже місяць активно попрацював «на ягодах». Загалом Ковалевичі щорічно, окрім вирощування продуктів на городі, практикують збір чорниці та журавлини. І в довколишніх лісах, і за межами України — в Білорусі. Їдуть на заготівлю власним стареньким «бусом», який вміщує десять пасажирів. Збирання чорниці та журавлини — робота копітка, але певний зиск від неї є.
Зрештою, у Глинному на лісових ягодах тримається не одне сімейство. Ковалевичі тут не єдині, хто має більш як десять дітей. Так, у двох інших подружжів — по 15 синів та доньок. А загалом багатодітних сімей у селі понад 250 — кожна третя.
Щодо такої високої народжуваності, то мимоволі віриш у легенду про Юзефинський дуб  (в урочищі Юзефин), по-іншому — дуб князя Ігоря, який має 1350 років і внесений до Книги рекордів України як найстарше дерево України. У народі його вважають символом великої родини, древом плодючості. За традицією, хлопчикам і дівчаткам кладуть до колиски його листочки, які, як вірять, дарують здоров’я. А доторкнувшись до його крона, вимолюють діток і продовження роду.

Євген ЦИМБАЛЮК.
Колаж автора із сімейних фотознімків.

Млинів Рівненської області.