За тиждень до офіційного початку опалювального сезону Сумщина була готова до нього на 99,9 відсотка. Про це повідомили заступник голови облдержадміністрації Дмитро Живицький, котрий курирує житлово-комунальну галузь, та начальник управління ЖКГ облдержадміністрації Сергій Луговий. Трохи не дотягує до цілковитої готовності житловий сектор. Бюджетні установи та організації, згідно з оцінкою посадовців, впоралися з цим завданням на всі сто відсотків.

За словами Д. Живицького, обласна влада тримала важливе питання на постійному контролі і робила все від неї залежне, аби жителям області не було взимку холодно. Зокрема, провели дев’ять засідань обласного оперативного штабу з підготовки до опалювального сезону. На кожному засіданні запитували у відповідальних за стан справ керівників, які вони мають проблеми та якої допомоги потребують від обласної влади. Деякі голови райдержадміністрацій та міські голови зверталися по допомогу й одразу її отримували.


Водночас на апаратній нараді в ОДА було озвучено проблему, котра змушує засумніватися у майже стовідсотковій готовності Сумщини до настання холодів. Труднощі зі стартом опалювального сезону має друге за величиною місто області — Конотоп. За десять днів до подачі централізованого тепла там не було підписано жодного акта готовності багатоквартирних будинків.


Особливо проблемною виявилася одна із міських котелень, де сталася аварія. Міський голова Конотопа Артем Семенихін підрахував, що на ремонт потрібно 3 мільйони гривень, але начальник обласного управління житлово-комунального господарства Сергій Луговий вважає, що вистачить і 3 тисяч. Голова облдержадміністрації Микола Клочко запропонував: якщо конотопська влада знайти таких мізерних грошей не здатна, скинутися на ремонт котельні зможуть учасники апаратної наради.


С. Луговий повідомив, що стан котельні конотопського комунального підприємства «Теплогарант», про яку йдеться, вивчала спеціально створена робоча група. До її складу входили фахівці житлово-комунального господарства та теплоенергетики, а також Держенергонагляду і Держпраці. І вони з’ясували, що нічого серйозного на котельні не сталося: просто луснула «перепускна труба лівого екрана» і треба лише її замінити, наповнити водою та провести випробування. На це, власне, й потрібно 3 тисячі гривень.


Звичайно, 3 тисячі — значно підйомніша сума для міського бюджету, аніж 3 мільйони. Однак на сьогодні ситуація в Конотопі така, що навіть невеликі гроші виділити неможливо. Бо це має зробити міськрада, а вона знову не працює. І справді, значно легше пристати на пропозицію голови облдержадміністрації Миколи Клочка та скинутися на ремонт котельні з чиновницьких кишень.


Підготовка міста до зими стала у Конотопі не технічною чи фінансовою, а політичною проблемою. Раніше «Голос України» повідомляв, що міська рада Конотопа запрацювала після піврічної перерви. На жаль, відбулася лише одна сесія, а 30 вересня, коли було скликано наступну, між депутатами знову сталася бійка. Тож «парламентська криза» у Конотопі продовжується, і саме вона, а не щось інше, може зірвати не лише старт, а й успішний перебіг опалювального сезону.

Сумська область.