Постраждалій від вибуху боєприпасів жительці села Медвідка на Вінниччині 49-річній Тамарі Рибаченко споруджують новий будинок (на знімку). Травмована жінка продовжує лікування у стаціонарі районної лікарні. Тим часом будівельники уже завершили фундамент і розпочали зведення стін.

Бригаду майстрів організувала Вінницька міськрада. Обласний центр взяв шефство над відновленням зруйнованих будинків у селі Медвідка Вінницького району. Майже 80 відсотків сільських хат, а також заклади соціальної сфери пошкоджено внаслідок вибухів на 48-му арсеналі боєприпасів Міноборони (Медвідка межує з територією військових складів). Перебіг робіт перевірив міський голова Сергій Моргунов.
— Протягом тижня відновлено двадцять будинків, — каже він. — Почали з тих, де мешкають самотні, люди старшого віку. Ремонтники працюють навіть у вихідні. Загалом залучено сто майстрів. Насамперед ремонтують дахи. Вставляють вікна. Є багато внутрішніх робіт, у частині будинків обвалилася стеля, утворилися тріщини на стінах.
За словами міського голови, перші бригади формували з добровольців. До них увійшли працівники комунальних підприємств, ЖЕКів, Вінницької транспортної компанії. Залучили також робітників, які трудяться на спорудженні низки об’єктів обласного центру. Вони вже відновили у Медвідці пошкоджені будівлі сільського клубу, фельдшерсько-акушерського пункту, пошти та школи. До речі, у приміщенні навчального закладу виконано ще й внутрішні роботи. Після чого учні знову повернулися до навчання. За словами Сергія Моргунова, до Медвідки вінничани завезли понад три тисячі листів шиферу загальною площею майже шість тисяч квадратних метрів. Скло для вікон закупили для 98 будинків. Особливу увагу приділено спорудженню будинку Рибаченків. У них була стара хата. Майстри визнали, що відновити будівлю після руйнувань неможливо. Вирішили будувати нову. Чоловік постраждалої жінки мешкає у літній кухні. Майстри працюють щодня. Планують наступного місяця закінчити зведення стін, встановити дах, аби мати можливість у зимовий час виконувати внутрішні роботи.
Тим часом господиня Тамара продовжує лікування. Медики не відпускають її додому. Жінка дістала травми у ніч з 26 на 27 вересня, коли на військовому арсеналі сталася надзвичайна подія з вибухами боєприпасів. Вона вийшла з будинку на подвір’я, щоб сховатися у погріб. У цей час пролунав черговий вибух такої потужної сили, що ударною хвилею жінку відкинуло у погріб, а в хаті обвалилася стеля, впала стіна, повилітали вікна й двері... До речі, майстри з Вінниці відновлюють у Медвідці ще одну зруйновану будівлю — літню кухню сім’ї Сеничів.

Фото з сайту Вінницької міськради.

 

ДОВІДКОВО

Загалом від вибухів на арсеналі боєприпасів, що сталися в ніч з 26 на 27 вересня, руйнувань зазнали понад дві тисячі будинків у навколишніх селах.