Саме ця теза була наскрізною під час учорашньої прес-конференції Генерального прокурора України Юрія Луценка в Ужгороді. Свою поїздку на Закарпаття він означив як поєднання чорного й білого. По-перше, затримано і доправлено до обласного центру керівника Тячівської прокуратури за зловживання і покривання нелегальної діяльності грального бізнесу та незаконних рубок лісу. Платили йому і поліції. По-друге, Ю. Луценко вручив державні нагороди, якими Президент відзначив працівників прокуратури області.
Щодо затримання тутешньої «великої риби», то справи всі в судах. Але процес затягується. І Генпрокурор радить суддям бути головними у встановленні істини. Це стосується і більшості резонансних справ в Україні. Тож суспільство потребує швидких дій правоохоронців.
Він також пообіцяв підтримку громадськості Ужгорода, яка бореться проти знищення пам’яток історичної спадщини. Зокрема, старовинного ресторанно-готельного комплексу «Корона», якому під виглядом реконструкції змінюють колишній автентичний вигляд. Ю. Луценко відзначив різкий спад незаконних рубок лісу в регіоні. Кількість нелегальних пилорам різко скоротилася. Водночас зростає кількість переробленої деревини всередині країни. Діє відповідний закон. Щодо грального бізнесу, то високопосадовець зазначив: або ліцензія і сплата податків, або проблема з правоохоронцями.
Чимало запитань стосувалося нещодавнього призначення на посаду військового прокурора зони АТО Олега Ціцака, якого кілька журналістів охарактеризували з негативного боку. «Якщо доведуть його провину, — відповів Ю. Луценко, — його буде звільнено. Але Ціцаку дано конкретні вказівки — і до нового року він має їх виконати. Має показати результат. Якщо ні — його там не буде!».
Завершив Ю. Луценко зустріч із пресою тим, що наголосив: Закарпаття потребує особливої уваги. Маємо пам’ятати уроки Криму, коли центр мало звертав уваги на тамтешні проблеми. А щодо демаршу Угорщини стосовно українського закону про освіту, то він це пов’язує насамперед з виборами в сусідній державі, які мають відбутися незабаром. Але й Україні слід добре підготуватися до реалізації положень закону й відповісти: чи готові вчителі викладати українську мову в угорськомовних школах. Уроки державної мови має читати вчителька, яка володіє угорською. І наголосив, що він підтримує закон про освіту і що українська мова має вивчатися в усіх школах України. Генпрокурор запевнив, що «разом знайдемо спільну мову і наведемо лад на українському Закарпатті».

Закарпатська область.