Столична вулиця Грушевського знову в центрі уваги. Ще в неділю тут почали розбирати барикади, щоб відкрити проїзд у напрямку урядового кварталу. Як розповів один із сотників загонів самооборони Майдану, це одна з умов набуття чинності законом про «амністію» затриманих учасників протестного руху. До вечора грейдери розчистили частину дороги, а спецпризначенці відійшли від барикад метрів на 150 вгору від стадіону «Динамо». Утім, мішки із кригою і заледенілим снігом не вивозять, а відкладають убік. Ними зміцнюють бокові барикади. Мітингувальники чекають підвезення піску для нових укріплень і встановлюють металеві ворота, що слугуватимуть контрольно-пропускним пунктом.

— Якщо влада порушить домовленості, ми швидко перекриємо вулицю, — каже сотник Михайло, одягнений у військову каску і бронежилет.

Уже в неділю під вечір Грушевського нагадувала туристичний арт-об’єкт. Тисячі людей прийшли сюди, щоб сфотографуватися на барикадах. Якийсь хлопець проводив для кількох іноземців екскурсію, показуючи вм’ятину, яку залишила куля (явно не гумова) на металопрофілі кав’ярні, метрів за сто від епіцентру сутичок. Інший розповідав про події 19 січня й у наступні дні англомовному телеоператору. Неподалік від наметів самооборони зібралися люди і разом зі священиком у сутані співали про «кохання з вечора до рання», про повстанця, якому в бою не можна відступати.

А вже в понеділок міліція відновила блокування вулиці, мітингувальники у відповідь перекрили проїзд.

Чи довго на Грушевського, де вже пролилася кров, пануватиме перемир’я, залежатиме від бажання політиків почути власний народ. Та від витримки силовиків і мітингувальників, які під час останнього віча заявили, що готові піти в мирний наступ, якщо влада залишатиметься глухою до їхніх вимог.

До мирного наступу закликали учасників недільного віча політики і громадські діячі, зокрема, лідер фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк, коменданти Будинку профспілок і Жовтневого, або, як його називають мітингувальники, палацу Свободи, Степан Кубів і Андрій Сенченко, автомайданівець Олександр Кравцов та інші промовці, котрі від імені всіх, хто зібрався в серці столиці (а прийшли понад сто тисяч людей) вимагали не слів, а дій. Лідер фракції ВО «Свобода» Олег Тягнибок зазначив: «Найважливіша наша вимога — повне перезавантаження влади. Необхідні дострокові вибори Президента та парламенту. Мають бути не лише нові таблички на кабінетах та нові обличчя у владних кріслах — необхідно змінити систему взаємостосунків влади і народу. Вона має бути прозорою. В Україні мають бути три справді незалежні та дієві гілки влади. Народ повинен мати право обирати суддів, дільничних міліціянтів, землевпорядників. І не лише обирати, а й відкликати. Так само і Президента, і депутатів усіх рівнів. В Україні має бути повне народовладдя — це основний постулат, основна вимога Майдану».

На знімку: Київ, активісти встановлюють ворота пункту пропуску на вулиці Грушевського.

Технічні працівники КМДА прибирають прилеглу територію після звільнення приміщення КМДА.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.