Голова Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ під час учорашньої зустрічі з Маршалком Сенату Польщі Станіславом Карчевським відзначив високий рівень міжпарламентського співробітництва України та Польщі та реалізації спільних ініціатив.

 

Перший заступник керівника апарату — керуючий справами Петро Боднар, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, керівник секретаріату Голови Верховної Ради України Тетяна Подольська.

 

Маршалок Сенату Республіки Польща Станіслав Карчевський (праворуч), Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.


А. Парубій назвав «приємною звісткою» надання спільній Литовсько-польсько-українській бригаді імені Князя Костянтина Острозького декілька днів тому.


Своєю чергою, Маршалок Сенату зазначив, що його візит в Україну присвячений ініціативі надати ім’я польського професора, видатного кардіохірурга, колишнього міністра охорони здоров’я Збігнєва Реліги польській науковій бібліотеці в Києві. С. Карчевський прибув до Києва з дружиною покійного професора та його сином. «Пан Реліга був видатним кардіохірургом, який здійснив першу операцію з пересадки серця у Польщі й одну з перших таких операцій у Європі», — сказав він і додав, що польський професор ефективно співпрацював з українськими кардіохірургами і навчав українських студентів хірургії і майбутніх лікарів з кардіохірургії.


С. Карчевський відзначив також високий рівень співпраці між оборонними відомствами обох країн. «Співпраця між міністерствами у галузі оборони активно розвивається. Радує також співпраця між оборонними відомствами і структурами  НАТО», — наголосив він.


Голова Верховної Ради Андрій Парубій прогнозує, що найближчим часом буде узгоджено і підписано спільний лист-звернення до Європейської комісії України, Польщі та Литви щодо неприпустимості реалізації проекту «Північний потік-2» та загроз, що він несе.


«Дуже важливо, що наш лист про те, що «Північний потік» є загрозою для Європейського Союзу, фактично є узгодженим між нашими сторонами і у найближчий період буде підписаний», — сказав А. Парубій.


Найближчим часом, після наради голів парламентів у Перемишлі, Голова Верховної Ради разом з Маршалком Сенату планують відвідати пункти пропуску на кордоні України та Польщі.


«Для української сторони дуже важливо, що ми, як і домовлялися попереднього разу, вже наступного тижня — 22 жовтня — зможемо зробити об’їзд чотирьох переходів між нашими країнами для того, щоб реалізувати проект нових чотирьох переходів між Україною і Польщею», — сказав А. Парубій, додавши, що цей проект виконується у рамках попередніх домовленостей, це дасть змогу збільшити пропускну спроможність та розвантажить пункти пропуску. Передбачається відкрити один перехід на Волині, два на Львівщині та один на Закарпатті.


За його словами, перехід на Закарпатті може бути пішохідним або велосипедним, зважаючи на необхідні умови збереження заповідника по обидві сторони пункту пропуску. «Це питання найпростіше і не потребує багато фінансів, формат збереження парків і заповідника може бути узгоджене депутатами місцевого рівня», — додав він.


Важливим також є і створення додаткових залізничних колій між Україною та Польською стороною як виправданих та ефективних видів сполучення.


Голова Верховної Ради також наголосив, що нещодавно ухвалений Закон «Про освіту», який викликав негативну реакцію з боку окремих країн, не несе жодної загрози вивченню мов національних меншин в Україні.
А. Парубій подякував пану Маршалку за те, що Польща не відреагувала гостро на ухвалення Закону «Про освіту» на відміну від деяких інших країн. «Немає жодних обмежень щодо вивчення ані своєї мови, ані культури, історії, літератури, ані інших предметів до п’ятого класу, — зауважив він і додав: — Далі — залишиться мова і література».


Голова Верховної Ради пояснив, що здійснення таких кроків було викликано тими обставинами, що цілі регіони не вивчали державну мову й історію: «Люди не можуть здати ЗНО з української мови, бо не володіють нею. Особливо східні регіони, де діє тотальна русифікація». За його словами, «задум полягає не у забороні норм, а обов’язковості вивчення державної мови». «Це теж один з елементів деокупації, яку ми проводимо», — додав А. Парубій.


Маршалок Сенату Польської Республіки висловив розуміння цілей українців та загрози русифікації як одного з проявів агресії Російської Федерації поряд із військовою силою та пропагандою як елементу гібридної війни та уточнив окремі аспекти впровадження Закону «Про освіту». Він звернув увагу, що необхідне збереження функціонування польських шкіл в Україні. «Ці школи доповнюють систему освіти та створюють додану вартість до українських шкіл, створюючи позитивний вплив», — сказав він, зазначивши, що майже 30 тисяч українців навчаються у Польщі, та висловив бажання окремо зустрітися з міністром освіти Лілією Гриневич.

Довідково

6 вересня цього року під час зустрічі Голови Верховної Ради Андрія Парубія в рамках візиту до Польщі (м. Криниця) із головами Сейму і Сенату А. Парубій запросив польську сторону долучитися до спільної ініціативи з Головою Сеймасу Литви Вікторасом Пранцкєтісом щодо підготовки спільної заяви до Єврокомісії про небезпеку, яку несе будівництво газопроводу.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.