«Насправді, будь-які труднощі роблять нас сильнішими. І сьогодні наша, українська делегація в ПАРЄ єдина і монолітна, що дуже і дуже важливо наззовні», — так прокоментувала Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко термінові дебати ПАРЄ щодо нового Закону України «Про освіту». «Всі українські діти, чи вони навчаються в найпрестижніших школах Києва, чи в крихітних сільських школах Центральної і Західної України, мають ОДНАКОВЕ право на якісну освіту, яка дасть їм шанс вступити до найкращих українських вузів», — переконана вона.

«Освітній закон дає право дітям навчатися в садочках і початковій школі материнською мовою, але потім, в середній школі, навчання державною робить дітей більш конкурентними, дає шанс вступити до вузів і отримати роботу на держслужбі, де потрібно знати державну мову, — написала І. Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці. —  Агресивні заяви деяких представників угорської і румунської делегацій можна розглядати як приховані територіальні претензії до України, і це неприпустимо». «Це нечесно — використовувати внутрішні електоральні теми для погіршення взаємин з найближчими сусідами», — зазначила Ірина Геращенко, наголосивши, що Україна відкрита до діалогу і готова обговорювати будь-які свої закони, бо вони європейські. А також повинна навчитися наполегливо обстоювати права своїх нацменшин за кордоном.
Що стосується ухваленої за підсумками дебатів резолюції, то, на думку Ірини Геращенко, вона має подвійні стандарти. «Чекаємо висновки Венеціанської комісії і працюємо далі, над реформуванням країни і над посиленням нашої єдності».
Отже, за підсумками дебатів ПАРЄ ухвалила рішення, яке засуджує, що Верховна Рада ухвалила Закон «Про освіту», змінивши статтю 7 (про мову освіти) без консультацій із представниками нацменшин. Асамблея звернулася до України з проханням врахувати всі, без винятку, рекомендації Венеціанської комісії, а також внести відповідні зміни до Закону «Про освіту». Лише з мінімальною перевагою (39 голосів — «проти», 42 — «за») було відхилено угорську поправку, якою хотіли викреслити посилання на право України захищати державну мову і те, що мова об’єднує державу. Так само із незначною перевагою (37 на 40 голосів) вдалося відхилити пропозицію парламентаріїв із Румунії та Угорщини, які бажали викреслити з документа згадку про відсутність винятково українських державних шкіл (або з навчанням винятково мовами інших меншин) у своїх державах. Також Києву рекомендували виробити окрему методику навчання української мови для дітей, які є представниками національних меншин, інформує «Європейська правда».