Учора під стінами Верховної Ради вимагали скасувати депутатську недоторканність, змінити виборче законодавство та запровадити антикорупційний суд (на знімку). Акція призначалася о пів на десяту, однак люди почали стягуватися до парламенту ще раніше. А от представники поліції та Національної гвардії оточили урядовий квартал ще з ночі. Під варту взяли і адміністрацію Президента, і Кабінет Міністрів, а Верховну Раду правоохоронці оточили подвійним ланцюгом. У коментарях начальник управління поліції міста Києва Андрій Крищенко прогнозував: на вулицю вийде до десяти тисяч осіб. Окрім того, за його словами, рух транспорту в центральній частині міста частково перекрили, в тому числі, й у зв’язку із офіційним візитом Президента Мальти.

Про свої наміри взяти участь у акції повідомили такі політичні сили, як ВО «Свобода», громадський рух «Хвиля», партії «Альтернатива», «Демократичний альянс», «Самопоміч» та «Рух нових сил». Активісти зібралися не тільки у столиці, а й у обласних центрах біля приміщень облдержадміністрацій.
Реагуючи на події, Президент Петро Порошенко запропонував внести зміни до Конституції в частині недоторканності народних обранців. Відповідний законопроект він зареєстрував у парламенті безпосередньо 17 жовтня.
Так, згідно зі змінами статті 80-ї Основного Закону, депутати не нестимуть юридичної відповідальності за результати голосування або за свої висловлювання в парламенті та його органах за винятком образ чи наклепів. Водночас Конституція вже не гарантуватиме законотворцям депутатської недоторканності. Пропонується також виключити положення про те, що депутатів не можуть затримувати, арештовувати чи притягати до відповідальності без згоди парламенту. Передбачено, що у разі схвалення закон набуде чинності з січня 2020 року.
Під час Погоджувальної ради Голова Верховної Ради Андрій Парубій доручив профільному комітетові невідкладно розглянути законопроекти, які стосуються скасування недоторканності. Мовляв, тільки-но їх опрацюють, вони одразу ж потраплять на голосування в сесійну залу.

Надія СМІЯН.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua