Постанова
Верховної Ради України
Про Звернення Верховної Ради України до парламентів держав - членів Міжпарламентського Союзу щодо бойкоту ініційованої російськими парламентаріями 137-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу (м. Санкт-Петербург)

Верховна Рада України постановляє:
1. Затвердити Звернення Верховної Ради України до парламентів держав - членів Міжпарламентського Союзу щодо бойкоту ініційованої російськими парламентаріями 137-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу (м. Санкт-Петербург).
2. Доручити Голові Верховної Ради України невідкладно направити текст Звернення до парламентів держав - членів Міжпарламентського Союзу.
3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України А. ПАРУБІЙ.

м. Київ, 5 жовтня 2017 року.
№ 2162-VIII.

 

ЗВЕРНЕННЯ Верховної Ради України до парламентів держав - членів Міжпарламентського Союзу щодо бойкоту ініційованої російськими парламентаріями 137-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу (м. Санкт-Петербург)

Верховна Рада України вважає, що рішення про проведення 137-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу у російському місті Санкт-Петербурзі завдало істотної шкоди авторитету цієї міжнародної організації. Вперше в історії нашої організації Асамблея відбудеться на території держави, парламент якої схвалив агресію проти іншого члена Міжпарламентського Союзу - України.
З моменту вступу до Міжпарламентського Союзу Україна завжди виходила з того, що повага парламентів країн світу до міжнародного права, а також неухильне виконання державами своїх статутних обов’язків та зобов’язань у рамках членства в Організації Об’єднаних Націй та інших ключових міжнародних інституціях є запорукою миру і стабільності в регіонах світу.
Верховна Рада України послідовно наголошує, що діяльність Міжпарламентського Союзу, спрямована на благо миру та співробітництва між народами, на зміцнення представницьких інституцій, є запорукою його авторитету та вже понад століття є дороговказом для парламентської дипломатії на всіх континентах. Парламент України як член Міжпарламентського Союзу, який відіграє провідну роль в утвердженні цілей і принципів Статуту ООН у внутрішній і зовнішній політиці, усвідомлює всю вагу високої відповідальності, яку несуть члени національних парламентів не лише за долю своєї держави, а й за мир та безпеку в сучасному світі.
З лютого 2014 року Російська Федерація у порушення основоположних норм міжнародного права і своїх зобов’язань здійснила неспровоковану агресію проти України, окупувавши частину території України - Автономну Республіку Крим та місто Севастополь. Окрім того, вона ініціювала початок широкомасштабних воєнних дій на території двох областей України - Луганської та Донецької. Усі зазначені протиправні дії, які отримали схвалення російського парламенту, були офіційно засуджені рішеннями поважних міжпарламентських організацій - Парламентської Асамблеї Ради Європи та Парламентської Асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі, а також провідних універсальних міжнародних організацій, зокрема ООН та Міжпарламентського Союзу.
Верховна Рада України переконана, що Російська Федерація, яка вже четвертий рік поспіль продовжує збройну агресію проти України, підриває територіальну цілісність і суверенітет Грузії, Республіки Молдова, проводить системну політику із дестабілізації внутрішньополітичної ситуації в Європі та втручання у внутрішні справи інших держав, не повинна мати права приймати у себе міжнародні заходи під егідою міжнародних організацій, статутні норми і принципи яких вона грубо порушує.
У зв’язку з цим Верховна Рада України ухвалює рішення бойкотувати 137-му Асамблею Міжпарламентського Союзу, що відбудеться у російському місті Санкт-Петербурзі. Ми закликаємо парламенти держав - членів Міжпарламентського Союзу також утриматися від участі в 137-й Асамблеї Міжпарламентського Союзу, яку планується провести в державі - порушниці Статуту Міжпарламентського Союзу і Статуту ООН.