Представляючи під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів квартальний звіт про роботу уряду, прем’єр Володимир ГРОЙСМАН наголосив на незмінності його пріоритетів: економічного зростання, ефективного врядування, розвитку людського капіталу, верховенства права та ефективної боротьби з корупцією, безпеки та оборони нашої держави.

Прем’єр також підкреслив, що уряд вперше запровадив бюджетне планування на наступні три роки та вчасно вніс до парламенту проект держбюджету на 2018 рік, у якому показав, як розвиватиметься країна в наступному році. «Наше завдання є таким — ми маємо так розвивати національну економіку, щоб нам не потрібно було робити запозичення. Ми можемо забезпечити якісне зростання економіки навіть більше планованих на наступний рік трьох відсотків», — сказав він та зауважив, що три відсотки зростання економіки — це на понад 400 мільярдів гривень більше виробленої продукції, десятки тисяч робочих місць та 180 мільярдів гривень, які буде спрямовано до фонду оплати праці. 
На думку глави уряду, ці цифри можуть бути й більшими за умови запровадження правильних системних реформ. Зокрема, серед кроків, які створюють сприятливий інвестиційний клімат в країні, В. Гройсман назвав фактичне знищення корупції під час сплати податку на додану вартість та започатковане наведення ладу на митниці. «Ті заходи, які ми вже запровадили на митниці, дозволили збільшити надходження до держбюджету на 34 відсотки. Це означає, що ми забезпечили більшу прозорість та ефективнішу боротьбу з контрабандою, яка є серйозним викликом для нашої держави», — зазначив він та додав, що об’єднання баз даних із нашими міжнародними партнерами дозволить забезпечити ще більші надходження.
До завдань, які стоять перед парламентом, окрім ухвалення держбюджету на 2018 рік, прем’єр також відніс прийняття закону, який забезпечить прозору і конкурентну приватизацію, та медичну реформу. «Ми маємо в системі охорони здоров’я катастрофічну ситуацію та не можемо далі консервувати той безлад, який там є. Цього хочуть люди і цього хочуть лікарі», — зазначив В. Гройсман та висловив побажання, щоб у четвер у парламенті була достатня для ухвалення медичної реформи кількість народних депутатів. А продемонструвавши відеокадри, що ілюструють нинішній стан медичних закладів, прем’єр підкреслив, що адресує їх «усім тим, хто виступає проти медичної реформи, називає її геноцидом та робить усе, щоб вона не була прийнята». «Тому я закликаю всіх — ухваліть це рішення і передайте відповідальність за проведення реформи уряду і мені як Прем’єр-міністру. І я наголошую: не за рік, але за певний період часу ми наведемо лад в охороні здоров’я країни», — заявив він.
Коментуючи протести біля будівлі Верховної Ради, В. Гройсман висловив думку, що питання боротьби з корупцією, обмеження недоторканності народних депутатів, продовження вже розпочатих реформ мають об`єднувати парламент, а не дестабілізувати ситуацію в державі. Висловивши переконання, що формування інституцій щодо боротьби з корупцією потрібно завершити створенням антикорупційного суду та обмежити недоторканність народних депутатів, прем’єр водночас зазначив, що, з одного боку, серед протестувальників є люди, які прийшли висловити своє переконання в необхідності змін та які готові важко працювати над цими змінами, а з іншого боку, там є й ті, хто не збирається нічого робити. «Вони намагаються хорошими гаслами прикрити свою жагу до влади і боротьбу за неї. А найгірше, що під цими гаслами намагаються дестабілізувати ситуацію в країні у такий важкий час», — сказав він та наголосив, що він буде з тими, хто готовий важкою працею, а не гаслами, робити реальну справу, та буде проти тих, хто намагається руйнувати країну зсередини. 

Сергій КОВАЛЕНКО.