Громади Херсонщини не можуть порозумітися через госпітальні округи

Депутати проти

Схоже, плани створення на Херсонщині чотирьох госпітальних округів геть не викликають захвату в деяких місцевих громад. Зокрема, депутати Скадовської районної ради виступили категорично проти включення місцевої лікарні до складу госпітального округу із центром у Херсоні. Райрада пропонує або створити окремий госпітальний округ із центром у Скадовську, бодай в порядку експерименту (власну Госпітальну раду для цього тут уже сформували), або перетворити комунальну ЦРЛ на багатопрофільний заклад інтенсивного лікування. Відповідне звернення райрада вже скерувала до Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Позицію тамтешнього самоврядування підтримали і члени Громадської ради при Херсонській облдержадміністрації, на засіданні якої за участю медиків обговорювали цю проблему.
У районній раді наголошують: специфіку роботи та завдання Скадовської ЦРЛ в жодному разі не можна порівнювати із лікарнями, приміром, райцентрів Чаплинка, Білозерка чи Горностаївка. І насамперед за кількістю пацієнтів. Адже з настанням курортного сезону населення Скадовського району миттю зростає в рази — лише нинішнього року його оздоровниці відвідали вісімсот тисяч відпочивальників.
При цьому доїхати із сіл Красне чи Лазурне до лікарні у Скадовську забере півгодини максимум, тоді як до Херсона треба вже півтори години. А для хворого (надто маленької дитини) кожна згаяна хвилина у дорозі може стати питанням життя чи смерті. Це, до речі, ще й питання іміджу та туристичної привабливості дитячого курорту національного значення.

У районну медицину вкладають чимало

Але питання не тільки у самих лише витратах часу на дорогу. Громада Скадовського району хоче і має право на медичний сервіс високого рівня саме в Скадовську, а не десь «за тридев’ять земель». Тому вона систематично вкладає гроші у розвиток лікарні. Ще 1996 року на базі ЦРЛ відкрили новий акушерсько-гінекологічний корпус, де можуть приймати до тисячі пологів на рік. А впродовж двох останніх років коштом районного та міського бюджетів тут відремонтували палати й операційний блок хірургічного відділення, придбали сучасний електрокардіограф «Юкард 100», кардіомонітори, кисневий концентратор, функціональні ліжка («Новий день» про це вже писав). То що, все це тепер стане зайвим?
Звичайно, для забезпечення універсалізації лікарні ще багато дечого треба: лапароскопічна стійка, інкубатор для немовлят, цифровий апарат рентген-діагностики, мамограф, нові комп’ютери тощо. Однак такі витрати не є чимось нездійсненним для району — надто, якщо обласна рада також профінансує оснащення окремо взятої лікарні. А вона, нагадаємо, вже є акредитованим медичним закладом із добре підготовленим персоналом, і будувати «з нуля» тут нічого не треба.
То чому б, власне, і ні? Адже варіант із Скадовською ЦРЛ як центру госпітального округу був би значно привабливішим та зручнішим для сусідніх районів краю — наприклад, Каланчацького, мешканці якого вже зараз часто стають її пацієнтами у хірургії, реанімації, гінекології, згідно наказу Департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації. Їм сюди також простіше й швидше дістатися.

Не наступити на ті самі граблі

Зважте, що конфігурація нових госпітальних округів повинна відповідати принципу доступності медичних послуг. Тобто багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування має бути розташована не далі, ніж на відстані шестидесяти кілометрів від населених пунктів, аби туди можна було дістатися за годину максимум. Якщо ж центром госпітального округу стане саме Херсон, то до нього від окремих сіл Скадовського району, не кажучи вже про більш віддалений Каланчацький, буде вже не шістдесят, а понад сотню кілометрів. А в спеку чи в ожеледицю, яка восени та взимку не рідкість, такий довгий шлях буде серйозним випробуванням для здоров’я і так хворої людини. Їй воно ні для чого.
Прямий обов’язок херсонських та київських чиновників від медицини, котрі беруть участь у визначенні конфігурації госпітальних округів — не оминути ці фактори увагою, і не наразитися на вибух соціального обурення. Адже реформи проводять не для того, щоб про них гарненько відзвітувати, а для того, щоб людям жилося краще. Якщо ж їхнє життя тільки ускладнювати, то до чого тоді взагалі такі реформи?
Нагадаємо: подібне вже було, коли держслужбовці з районних та обласної держадміністрацій поспіхом клепали перспективний план об’єднання територіальних громад, не порадившись із самими громадами. Тоді чимало ОТГ не схотіли об’єднуватися у тих «рамках», на яких наполягали бюрократи, і з цього приводу було чимало скандалів. Тепер наступаємо на ті самі граблі з госпітальними округами?

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсонська область.

 

ФАКТ

З травня по вересень 3349 приїжджих (зокрема, 1268 дітей) тут зверталися по кваліфіковану медичну допомогу — і отримали її.

 

ДОВІДКОВО

Депутати Херсонської міськради також висловилися за скорочення Херсонського госпітального округу через його занадто громіздку конфігурацію. Вони наполягають, що до складу округу повинні ввійти медзаклади тільки самого Херсона та приміського Білозерського району області.