Прохідний бал для майбутніх медиків підвищать до 150, а претендувати на сільський коефіцієнт зможуть мешканці глибинки з дворічним «стажем»

Під час наступної вступної кампанії абітурієнтам звузять простір для маневру. На відміну від попереднього року вони зможуть подавати вже не 9, а 7 заяв про вступ на місця державного і регіонального замовлення на чотири спеціальності. Це передбачено Умовами прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2018 році, нещодавно затвердженими наказом МОН.

Міністерство освіти з подачі МОЗ уже вдруге спробує підвищити вимоги до майбутніх лікарів. Згідно з умовами прийому, потенційному студенту-медику доведеться скласти ЗНО з усіх «потрібних» предметів щонайменше на 150 балів. Інакше не допустять до конкурсу. Крім того, медичні університети матимуть право підвищити цей мінімальний прохідний бал. Щоправда, суворі вимоги не стосуватимуться майбутніх фармацевтів. До того ж немає впевненості, що ці нововведення не скасують перед стартом вступної кампанії, як це було у 2017-му.
Наступного сезону до вишів подаватимуть сертифікати ЗНО трьох років — 2016-го, 2017-го та 2018-го (за винятком сертифікатів з англійської, французької, німецької та іспанської мов, адже з цих дисциплін прийматимуть лише свіжі оцінки — за результатами ЗНО 2018 року).
Як і завжди, для конкурсного відбору вступників університети зараховуватимуть бали сертифікатів ЗНО (результати вступних іспитів або творчих конкурсів) з трьох предметів.
Конкурсний бал абітурієнта для вступу на перший курс для здобуття ступеня бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування) на основі повної загальної середньої освіти розраховується за формулою:
Конкурсний бал (КБ) = К1*П1 + К2*П2 + К3*П3 + К4*А + К5*ОУ, де П1, П2 — оцінки ЗНО або вступних іспитів з першого та другого предметів; П3 — оцінка зовнішнього незалежного оцінювання, вступного іспиту з третього предмета або творчого конкурсу; А — середній бал документа про повну загальну середню освіту, переведений за шкалою від 100 до 200 балів, ОУ — бал за успішне закінчення підготовчих курсів закладу вищої освіти для вступу до нього за шкалою від 100 до 200 балів при вступі на спеціальності (спеціалізації), зазначені в Переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка.
Невід’ємні вагові коефіцієнти К1, К2, К3, К4, К5 встановлюються закладом вищої освіти. Вони збільшують питому вагу оцінки з певного предмета у загальному конкурсному балі вступника. Наприклад, для тих, хто вступає на українську філологію, питома вага сертифіката ЗНО з цієї дисципліни буде вищою, ніж з історії чи іноземної мови. Для майбутнього хіміка профільний предмет відіграватиме важливішу роль, ніж оцінка із солов’їної.
Конкурсний бал вступника, як і торік, коригуватимуть за таким принципом: суму балів сертифікатів ЗНО домножуватимуть на регіональний, галузевий, сільський та першочерговий коефіцієнти.
Щоправда, розміри коефіцієнтів та правила їх застосування дещо переглянули. Зокрема, вдосконалили умови застосування сільського коефіцієнта, який цьогоріч викликав багато нарікань і з боку вступників, і з боку приймальних комісій. Експерти вбачали у ньому велике поле для зловживань, адже претенденту на такий коефіцієнт (і кілька додаткових балів) було досить принести до приймальної комісії довідку про реєстрацію в сільському населеному пункті... Раніше «стаж» проживання в глибинці не мав значення. Тепер має.
За новими правилами сільський коефіцієнт «дорівнюватиме 1,02 для осіб, які зареєстровані у селах не менше двох років до дня завершення подачі заяв про вступ та які здобули повну загальну середню освіту у закладах освіти, що розміщені на території сіл, у рік вступу (1,05 — для спеціальностей галузі знань 20 «Аграрні науки та продовольство»), та 1,00 в інших випадках».
Запроваджений торік регіональний коефіцієнт теж буде збережено. Відповідно до умов вступу, столичні виші матимуть «територіальний» коефіцієнт 1; розташовані у Донецькій, Житомирській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській областях та переміщені з непідконтрольної території — 1,04; решта — 1,02.
Календар абітурієнта зазнав незначних змін. Згідно з новими умовами прийому, у 2018 році реєстрація електронних кабінетів вступників та завантаження до них необхідних документів розпочнеться 2, а закінчиться 25 липня.
Прийом заяв та документів розпочнеться 12 липня. Абітурієнти, які вступатимуть до вишів на підставі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів, зможуть подавати заяви до 20 липня. Хто вступатиме тільки на основі сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання — до 26.
Творчі конкурси відбудуться у кілька сесій з 14 по 26 липня; вступні іспити — з 21 по 26 липня; співбесіди — з 21 по 23 липня.
Рейтинговий список вступників із зазначенням рекомендованих до зарахування оприлюднять 1 серпня.
Вступники, які отримають рекомендації, мають виконати вимоги до зарахування на місця державного або регіонального замовлення до 6 серпня.
Зарахування вступників за державним або регіональним замовленням відбудеться 7 серпня, а за кошти фізичних або юридичних осіб — не пізніше 30 вересня.
До 31 грудня 2017 року заклади вищої освіти мають розробити та оприлюднити власні правила прийому вступників.