Усього накопано майже 7 млн. т, середня урожайність --  433 ц/га, на 6% менше, ніж на цей час торік,  зазначає Василь Долінський, аналітик сировинних ринків та сільського господарства асоціації «Укрцукор».

 

Джерело: НАЦУ «Укрцукор».

 

Найбільше солодких коренів зібрано на  Вінниччині -- 1,4 млн. т., Хмельниччині  -- 1,1 млн., Тернопільщині -- 652 тис.,  Полтавщині -- 629 тис. т.

На Волині очікують швидке завершення солодкого сезону -- там цукрові буряки залишаються в полі на менш як 20 % площ. На Харківщині, Львівщині, Київщині вже викопали більше третини.

 

-- Урожайність цукрових буряків нижча минулорічної. Передусім, через погодні умови, , -- пояснює Василь  Долінський. -- Тож західні та «поливні» південні області мають набагато кращі результати, ніж центральні та східні. Так, на Хмельниччині, Львівщині, Тернопільщині та Херсонщині аграрії мають по більш як 500 ц/га. Водночас у регіонах, які страждали весною від холоду, а у літку від нестачі опадів – Харківська, Київська, Черкаська, Сумська області,  – середня урожайність коливається у діапазоні 340-370 ц/га.

 

Нині, за інформацією «Укрцукру», працює 43 заводи. На 18 жовтня  перероблено майже 5 млн. т  буряків, зварено 672,6 тис.  т цукру. 

Підготувала  Галина КВІТКА.