Суттєва частка відрахувань до бюджету належить аграріям. Усі показники зі зростання експортних потоків з України базуються саме на їх здобутках, свідчить статистика Державної фіскальної служби. Аграрний сектор, демонструючи стабільність і пожвавлюючи темпи зростання, стає привабливішим для інвесторів.

Зараз закінчується аграрний рік, наближається День працівників сільського господарства, і фахівці переконані, що за результатами нинішнього року Україна вийде ще на більш вагомі показники, у тому числі і щодо наповнення бюджету від підприємств АПК.
За коментарем ми звернулися до Олексія Павленка, експерта Українського інституту майбутнього (UIF), міністра аграрної політики та продовольства України у 2014-2016 роках.
«Постійно збільшуючи об’єми експорту, розширюючи пропозицію, досягаючи стандартів якості продуктів згідно з вимогами ЄС, аграрії формують позитивне реноме нашої країни набагато ефективніше за політиків. І це треба визнати.
Українські продукти на полицях іноземних супермаркетів стають все впізнаванішими, їм довіряють більше громадян країн-імпортерів. Вони асоціюються зі здоровою органічною їжею. Починає набирати обертів переробка аграрної продукції. Ми відходимо від сировинного експорту, розуміючи, що потрібно заробляти на доданій вартості готового продукту. Це не може не радувати.
Я завжди наголошував на створенні переробної індустрії при аграрному комплексі. Це логіка успішної конкуренції і завоювання ринків.
Наша команда проводила стратегію швидкого й ефективного роздержавлення аграрних підприємств, залучення до їх управління сучасного менеджменту, що було запорукою боротьби з корупцією, масовими розкраданнями коштів, які призводили до низьких конкурентних позицій на ринку, унеможливлювали інвестиції. Ця стратегія почала працювати.
Як ілюстрації пропоную до вашої уваги таблицю суттєвого збільшення надходжень до бюджетів від аграріїв усіх областей України (за даними ДФС). За цим — серйозне зростання обсягів виробництва. І це в умовах війни на сході, котра теж лягла на плечі аграріїв, які забезпечують продовольчу безпеку держави, годуючи й утримуючи військо через формування бюджетів.
Як бачимо, потужно спрацювали області — Полтавська, Вінницька, Черкаська, Київська, Харківська.
Але бути успішними на одному лише аграрному секторі неможливо. Потрібна комплексна програма запуску економіки. І це має бути об’єднуючою ідеєю для усієї країни».

Лариса ГОНЧАРЕНКО.